„Cărţile de cult consemnează existenţa primei biserici la Lunca în anul 1750, amplasată la aproximativ 50 de metri de actuala biserică. La 1820 s-au făcut primele reparaţii, iar la 1908 a fost construită această biserică. De-a lungul celor 100 de ani, cu strădania preoţilor şi a credincioşilor, biserica a suferit multe reparaţii.
Cea mai recentă este cea pe care tocmai am încheiat-o. Unul dintre preoţii care au pus mult suflet în acest lăcaş a fost fostul protopop al Beiusului, fiu al satului, Gavril Popa, împreună cu domnul profesor Avrămuţ Popa”, a spus preotul paroh Antim Purle.
Fii de seamă
Lunca a dat Bihorului şi lumii figuri reprezentative. Actualul consul general al României la Szeged, Constantin Aron, s-a născut la Lunca şi a ţinut să fie prezent la sfinţirea bisericii cu hramul Sfinţilor Mihail şi Gavriil. Consilier economic în Italia, fostul protopop al Beiusului, Gavril Popa, a surprins plăcut prin prezenţa sa la ceremonie. Şi pentru ca bucuria preotului Antim Purle să fie completă, fiica sa, stabilită în America, a venit acasă special pentru acest eveniment.
Prin adopţie fiu al locului, fostul director al Maternităţii Oradea, doctorul Gheorghe Mureşan, a fost prezent la slujbă. Nu au lipsit reprezentanţii administraţiei locale şi principalii actori ai vieţii politice din PD şi PNL.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!