Până acum, abordarea lingviștilor a fost focusată pe eventuale similitudini cu litere antice latine, elene etc.
O descifrare aparent la îndemână nu e legată însă de litere străvechi ci de cifre.
Concret, tăblița cu patru cadrane poate fi privită astfel:
Cadranul cu tridentul simbolizează cifra trei. Cadranul opus e pentru reprezentarea cifrei trei cu simbolul “D”.
Cadranul cu arc și săgeată cu dublu vârf simbolizează cifra doi precum și reprezentarea ei ca un arc tăiat, un fel de “D” sau “O” tăiat.
Iar cadrul cu cele cinci liniuțe înșirate pe băț e suma cifrelor trei și doi, a căror simboluri sunt, dealtfel, dedesubt.
Tăblița cu o aparentă siluetă umană care plugărește cu un țap sau tăuraș înhămat, e ajutătoare pentru tăblița Fibonacci. Dacă în tăblița Fibonacii sălbăticiunea cu două coarne e vânată cu ajutorul arcului cu două vârfuri de săgeată, în tăblița pre-agricolă sălbăticiunea e deja îmblânzită.
Despre a treia tăbliță chiar nu pot să mă pronunț chiar dacă pare ca se repetă, ca laitmotiv, animalul domesticit și roadele agriculturii.
Un indiciu suplimentar și subiectiv: în filmul “Nascharian”, o serie de arheologi din Piatra Neamț, Sibiu, Chișinău, Covasna dar și de peste hotare, plus universitari din București, Iași etc se referă frecvent la situri în care s-au descoperit următoarele cifre Fibonacci: 8, 13, 21… Gen: 7 +1 preotese, 13 scaune, 21 statuete feminine etc.
Așa încât aș sugera descifrarea Tăblițelor de la Tărtăria prin prisma spiralei Fibonacci.
Indicii suplimentare pentru ipoteza Fibonacci
Dacă e adevărat că alături de tăblițe s-a găsit în situl Tărtăria și o brățară de scoici, e în genere știut că cel puțin cochilia Nautilus respectă spirala Fibonacci.
Altceva, privind tăblița “Fibonacci”: două cadrane opuse sunt folosite pentru reprezentarea cifrei 3 în timp ce pentru cifra 2 se folosește un singur cadran.
Ori succesiunea numerelor lui Fibonacci este:
2, 3, 2 + 3 = 5, 3 + (2+3) = 8 …
În rezumat, pe tăbliță avem un 2, doi de 3 și un 5. Cifrele de 3 sunt un pic diferite, unul din simboluri având și o “patină” de dinamism. Dar chiar și fără ea, folosirea dublei reprezentări pentru cifra 3 induce modul de calcul dinamic pentru următorul număr din secvența Fibonacci: 8.
Strict de dragul spiritului mioritic, de amintit și că Șirul Fibonacci se regăsește în rezolvarea vechii probleme ciobănești de calcul a numărului de oi din turmă în condițiile în care fiecare mioară naște anual, dar numai după ce împlinește doi ani de zile.
Tot cu titlul de mențiune: despre activitățile ancestrale am mai publicat pe blogul profesional, sub titlul: “De ce testerii sunt vânători iar developerii agricultori”
https://qubiz.com/blog/testers-are-hunters-and-developers-are-farmers
Cristian Horgoș
[eadvert]
Trimite articolul
XDe ce ai incerca descifrarea unui obiect presupus foarte vechi sa zicem 3-4 mii de ani( daca se compara cu sumeriana), cu o thenica de 1000 de ani precum Sirul lui Fibonacci?
-
Buna intrebare. Sirul poarta numele lui Fibonacci fiindca e primul care l-a documentat matematic. Dar sirul numeric exista, in teorie, si inainte de Fibonacci
Argumentul cu filmul respectiv mi se pare cel putin aberant!
Poate fiindca sunt pline de spirale siturile Cucuteni