Sunt câteva concluzii ce pot fi extrase din votul de duminica trecută. Prima: faptul că de ce îți este frică, nu scapi. Iohannis și Orban au ținut morțiș să avem alegeri acum, din cauza unui calcul politic meschin, ce nu le-a ieșit. Liberalii care conduc azi Guvernul au socotit că dacă amână alegerile, vor avea de pierdut, în sens electoral. Uite că nu le-au amânat, dar de pierdut tot au pierdut. Orice logică de bun simț arată că nu se cade să închizi școlile, dar să îi chemi pe oameni la vot, în aceleași școli. Ținerea copiilor în casă dăunează grav societății, sătulă nu neapărat de toți, cât mai degrabă de aceiași.
[eadvert]
A doua concluzie: atât Iohannis, cât și PNL pierd teren în fața preferințelor românilor. Sigur, se poate interpreta că erodarea la guvernare a fost „ajutată” de perioada grea, dar ar fi o explicație prea simplistă. Insistența pentru aceste alegeri organizate când sectoare economice întregi sunt restricționate de măsurile guvernanților și mulți români suferă, ba de boală, ba și mai mult de sărăcie, a avut un efect de bumerang. PNL a obținut acum doar 25,4% din voturile românilor care s-au prezentat la urne. Prin comparație, în alegerile locale din 27 septembrie, PNL reușise 32,3%, ca medie ponderată pentru primari, consilii și președinți de consilii. Prin comparație, PSD obținuse în alegerile locale doar 26%, iar acum a crescut la 29,1%.
Totul, în condițiile în care prezența la urne s-a prăbușit în doar două luni, de la 46%, în septembrie 2020, la doar 31,8% acum, în decembrie. Nu a fost doar un dezinteres, ci un boicot în toată regula. Îndemnul „stai acasă” din pandemie nu cadrează nicidecum cu acel „hai la vot”, îndemnul firesc pentru orice țară democratică. Voturile ce lipsesc liberalilor fie au rămas acasă, fie au migrat către USR PLUS sau chiar către AUR, acest partid auto-definit creștin-național-conservator, ce se ține pe partea dreaptă a eșichierului politic. Teoretic, la dreapta dreptei reprezentată de PNL și, parțial, de oamenii lui Cioloș și Barna. Chit că, doctrinar, Renew Europe, la care a aderat USR PLUS, se consideră de centru. Poate chiar centru-stânga, văzând ce teme centrale au, în plan continental.
Când urnele vorbesc, politicienii să tacă. Urnele au vorbit. După care, politicienii din Capitală au arătat că fie nu înțeleg, fie se fac că nu înțeleg. Mă voi referi aici la aceiași Iohannis și la Orban. De o inadecvare colosală, primul și-ar fi dorit un premier militar, care să execute ordine și să dea ordine, mai departe. De o indolență vecină cu inconștiența, după ce a fost sacrificat, al doilea pare acum satisfăcut că, precum o pisică, a reușit să-și impună omul, pe Cîțu.
Mesajul votului este clar. Și totuși, ni se propune aceeași Mărie, cu altă pălărie. Guvernul Orban trebuie să plece, iar Iohannis trebuie să facă ce știe mai bine: să tacă. Și să asculte cu atenție. O nouă guvernare de centru-dreapta nu poate fi rezumată la o simplă spoială, o reșapare a Guvernului Orban. Este împotriva firii ca ambele variante scoase în față de liberali să fie, practic, membrii aceluiași cabinet! În condițiile în care harta politică a țării arată clar că PNL a răzbit doar în Ardeal, Iohannis și Orban propun ba un miliar oltean, ba un finanțist bucureștean. Nu le voi comenta aici calitățile ce-i recomandă ca premieri, dar cu siguranță nu asta așteaptă țara de la Iohannis sau de la președintele PNL. Îndrăznesc să cred că nu asta așteaptă nici electoratul de dreapta, acel electorat care a votat cu oricine și orice, numai cu PSD nu. Paradoxul este că cei din USR PLUS văd mai bine oamenii competenți din PNL decât liberalii înșiși! Desigur, dacă, la rândul lui, KWI poate fi catalogat ca fiind liberal.
Pentru a guverna bine țara, cu rezultate palpabile, PNL are nevoie de sânge proaspăt, atât în mușchi, cât și la mansardă. Din păcate, Iohannis și Orban nu oferă dovada de responsabilitate și adecvarea la moment. Cu un Cîțu la cârmă se întrevede o guvernare chinuită. Puțin probabil una capabilă de reformă. Mai degrabă una erodată rapid de nemulțumirile oamenilor lui Cioloș și Barna, dar și de pretențiile, ca să nu le zic altfel, formulate de cei din UDMR.
Deși performanțele sale politice și administrative îl recomandă pentru funcția de premier, Ilie Bolojan nu ar avea trecere în Capitală tocmai din cauza președintelui Iohannis. Un Iohannis care nu acceptă ca cineva să-i miște-n front. Un șef de stat mai degrabă flămând de putere politică și după ce nu va mai locui la Cotroceni, decât de moștenirea pe care o lasă acestei țări, după zece ani la conducere. Vezi analogia cu Băsescu. Iohannis ne-a promis o Românie educată, dar ne livrează o scenetă de prost gust. S-a angajat să modernizeze România și să reformeze aparatul de stat. Însă ne livrează ba militari de carieră, ba aceiași politruci de Capitală, dacă nu cumva a devenit el însuși primul din ultima categorie. Frica de Bolojan nu face decât să confirme că Iohannis nu are nimic în comun cu rigoarea proverbială a neamțului și cu atât mai puțin cu loialitatea față de interesele acestei țări, așa cum a dovedit-o, în schimb, Casa Regală a României.
Păcat, Herr Präsident. Modelul Băsescu nu vă priește. Vedeți, azi e sub 5%.
Trimite articolul
XChiar așa de frustrat ești ca nu îl pune pe Bolo nimeni acum premier?
Bolo e bun unde e, poate e mai bine deocamdată sa facă treaba acolo.
Cât despre asta cu ‘poporul a ales altceva’ sau ‘v-a taxat’, e destul de tâmpita logica din articol. Poporul a ales, sunt niște procente diferite fata de ce sperau poate unii sau alții dar sunt okay pt o guvernare centru-dreapta. Și asta e propunerea acum, alianță de 3 partide. Pana acum era guvern minoritar PNL. Cum sa zici ca e la fel?
Tocmai ca nu e la fel! E cum zici tu ca ai vrea, adică majoritatea oameni noi, alt premier (doar ca nu Bolo,sic!)…
Sa faci comentarii despre Iohannis dupa ce luni de zile ati luat banul gros sa-l promovati pe securistul mafiot Catarama, implica o anumita doza de tupeu.
Foarte bine punctat, domnu Corpas. Johannis ne-a dezamăgit amarnic de mult…păcat, am sperat la mai bine, dar Johannis a ales să fie sluga occidentului.
ce prostii sustii corpos calin idiotenii, tu ce ai vrea sa moara cat mai multi oameni si sa nu se respecte masurile de izolare esti ridicol , masurile trebuiau sa fie mai severe si luate mai demult. Apropo de alegeri sa stii ca Romania a stagnat in dezvoltarea ei din cauza alegatorilor psd-ului care le-au placut sa voteze in majoritate de cele mai multe ori cu ei, iar rezultatele s-au vazut inapoiere, stagnarea economiei si ramanerea in urma fata de celelalte tari comuniste care au fost sub cisma bolsevicilor netrebnici. din pacate multi alegatori actioneaza la zvonuri false si minciuni ordinare de nerespectare a masurilor de combatere a pandemiei asa ca nu mai trambita cu rezultatele votarii ca oamenii sunt usor de manipulat si de prostit.
-
dute tu dracului de tampit ce esti.
ce prostii sustii corpos calin idiotenii, tu ce ai vrea sa moara cat mai multi oameni si sa nu se respecte masurile de izolare esti ridicol , masurile trebuiau sa fie mai severe si luate mai demult. Apropo de alegeri sa stii ca Romania a stagnat in dezvoltarea ei din cauza alegatorilor psd-ului care le-au placut sa voteze in majoritate de cele mai multe ori cu ei, iar rezultatele s-au vazut inapoiere, stagnarea economiei si ramanerea in urma fata de celelalte tari comuniste care au fost sub cisma bolsevicilor netrebnici. din pacate multi alegatori actioneaza la zvonuri false si minciuni ordinare de nerespectare a masurilor de combatere a pandemiei asa ca nu mai trambita cu rezultatele votarii ca oamenii sunt usor de manipulat si de prostit.
Jó Reggelt PZD !
-
Cred ca acum e megszoptad penele. Gyere segget nyalni penele.
Dupa episodul cu JO napot si cu “peeeseeedeee si udemere vand ardealul ungurilor” acum sa te duci sa lingi curul ungurilor pentru a ramane la ciolan, cam atata coloana vertebrala are acest klaus. Dar il meritati. Voi l-ati votat si va reprezinta.
Excelenta Analia. Flicitari
Bine punctat. Dacă Bolojan ar ieși din PNL cu toata organizația județeană PNL și să reformele o alianță de dreapta cu oameni noi ar avea mai mult de câștigat. Toți românii s-au săturat de găștile din PNL București. Această clică in scurtă vreme va pieri.
Mă gândesc unde ar fi fost Romania în acest moment, dpdv economic,social,cultural și ca nivel de trai între țările europene,dacă în urmă cu 30 de ani ar fi ales monarhia, când a avut ocazia să o facă ,în detrimentul socialismului “democrat”.
Cu siguranță nu am fi fost una dintre țările lumii a doua și jumatate ( slavă Domnului, nu lumii a treia, deocamdată)
Pornind de la principiul că “niciodată în viață nu e prea târziu” aș îndrăzni să susțin că UNICA speranță pentru un viitor mai bun al acestei țări ar fi o monarhie constituțională.
Bineinteles aceasta e o utopie soră cu basmul, în contextul actual ,ținând cont și de “maturitatea” electoratului român de la aceste alegeri, când după 31 de ani a ales același socialism “democrat” ,dar și mai grav au ales să voteze un “patriotism ieftin” propovaduit de un partid format din oameni cu o educație precară si din drojdia societății, interlopii.
Nu voi face apologie nici pentru PNL, acest partid fiind de mulți ani liberal doar cu numele, in urma infestarii cu socialism cu ani de zile în urmă.
Nu pot decât să asist neputincios la ce se întâmplă in țara natală, trăind pe alte meleaguri, în speranța că totuși va fi mai bine odată și odată și că după zeci de ani, la vârsta bătrîneții, voi putea reveni să-mi trăiesc ultimii ani intr-o țară care sper că va deveni normală.
-
Sunt in aceaiasi situatie:Poate un pic mai batran!(Sunt deja pensionar.)Am fost tot timpul optimist si am tot sperat ca ,atunci cand ajunh in situatia de acum,ma intorc acasa.M-am vindecat de optimism ,dar mai sper….
-
Dragă domnule VioZ,
Nu vă blamez deloc pentru decizia de a nu vă mai întoarce in țară.
Aș plusa chiar,făcându-vă o mărturisire personală. Dacă decizia de a părăsi țara natală nu este ușoară nici pentru o persoană tânără, imaginati-vă cât de grea trebuie să fie decizia unor oameni aflați in pragul pensionării de a părăsi țara.
Este și cazul părinților subsemnatului,care au luat această decizie cu ceva timp in urmă, motivul nefiind nicidecum situația materială precară,chiar dimpotrivă, fiind mari plătitori de impozite din afacererile proprii.
In orice țară din lumea aceasta, atat cetățenii țării cat si rezidenții,platesc taxe și impozite și asta este un lucru firesc iar obligația statului in schimbul acelor taxe și impozite este de a asigura contibuabilului și mai apoi pensionarului respectiv un sistem medical de stat eficient, infrastructură de bună calitate, servicii publice de o calitate ireproșabilă, etc.
Aceste drepturi ale cetățeanului enumerate mai sus le vom găsi in orice țară civilizată, dar din păcate nu le vom regăsi și in Ro.
Și atunci ne întrebăm de ce să plătim o groază de taxe și impozite in Ro, dacă oricum nu vom beneficia de drepturile noastre mai sus enumerate?
Un alt aspect care ne plasează in rândul țărilor necivilizate este lipsa respectului față de ființa umană, aceasta manifestându-se atât in interacțiunile zilnice dintre simpli cetățeni cat și in raporturile dintre cetățeni și reprezentanți ai instituțiilor publice.
Aceasta este ,din păcate,România în care ne-am născut. Păcat, putea fi altfel…
-
Bolojan e un ” bun judetean ” si aici trebuie sa ramana ,e bun pentru noi ,nu are ve cauta la Bucuresti ,acolo toti i-ar baga bete in roate ,aici este apreciat si avem in continuare nevoie de el .
Ar fi fantastic ,daca numai Johanis si Orban n-au inteles….
Olo – Jan nu va ajunge la bucale din nou , n-are loc acolo e altii ..el e un biet provincial bun , localnic , sibiul e plin de olteni.
Mai bine schimba-ti numele. Corpas inseamna in limba romana ” cel cu matreata ” . Daca numele va fost schimbat ( familiei ) in perioada 1940-1944 cind maghiarizarea era intens practicata de hortisti, schimbati-l nu va fie rusine altii au facut-o demult . . . .
Virulenţa coronavirusului Covid 19 (decese?) cerea dictat nu disputã, fie ea şi democraticã.