Excepție sunt cele apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și a următoarelor cauze: cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsură preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asiguratorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele care cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.
Acordul de comunicare în cauzele penale a actelor procedurale prin poștă electronică se prezumă. Termenele de comunicare a soluțiilor, de formulare și soluționare a plângerilor, altele decât cele urgente se întrerup, urmând ca de la data încetării stării de urgență să înceapă să curgă un nou termen , de aceeași durată. Termenele de exercitare a căilor de atac se întrerup, cu excepția cauzelor urgente. Ascultarea persoanelor private de libertate se face prin videoconferință, fără a fi necesar acordul persoanei private de libertate. Pe durata stării de urgență, în cauzele în care nu se efectuează acte de urmărire penală sau procesul penal este suspendat, prescripția răspunderii penale se suspendă.
În executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri în sectorul de vizită, cât și recompensele constând în permisiunea de ieșire din penitenciar se suspendă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!