Astfel, în contextul în care potrivit art. 1 alin. 1) din Ordonanța Militară nr. 1/2020, se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice, nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației, precum și al prevederilor stabilite prin art. 2 și 3 din aceeași ordonanță, conform cărora se suspendă toate activitățile de divertisment și se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise, este evident că nunțile programate în această perioadă nu mai pot avea loc.
În această situație, întrebarea fiecărui viitor mire/beneficiar al evenimentului este: ce se întâmplă cu evenimentul contractat și cu avansul achitat la data încheierii contractului?
Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil și nici unul cert, întrucât trebuie analizat contractul de prestări servicii care a fost încheiat cu sala de evenimente sau cu furnizorii de servicii.
Epidemia nu determină existența unui caz de forță majoră
În schimb, măsurile restrictive impuse ca urmare a răspândirii pandemiei, precum carantina, suspendarea activității restaurantelor, hotelurilor, pot întruni elementele constitutive ale unui caz de forță majoră.
Astfel, în situația în care în contractul care are putere de lege între părțile contractante, s-a stipulat clauza forței majore ca și cauză exoneratoare de răspundere, ar putea fi invocată în raport cu sala de evenimente, dată fiind interdicția expresă din lege cu privire la organizarea unui astfel de eveniment. Conform art. 1351 alin. 1 din Codul Civil, răspunderea este înlăturată de fiecare dată când prejudiciul suferit este cauzat de forță majoră.
Partenerul contractual care nu-și poate executa obligațiile trebuie să notifice celuilalt partener contractual existența efectelor pandemiei Covid-19 și rezultatul concret al acesteia, care provoacă imposibilitatea de executare.
Efectele generale ale forței majore sunt imposibilitatea executării în natură a obligației, suspendarea totală sau parțială a executării obligațiilor contractuale ori încetarea contractului.
Exonerarea de răspundere pentru consecințele neexecutării: dacă prejudiciul s-a produs ca urmare a unui caz de forță majoră, răspunderea va fi înlăturată numai proporțional cu implicarea acestui eveniment.
În prezent, problema dacă starea de urgență reprezintă sau nu un caz de forță majoră este interpretabilă, în funcție de situație, iar interpretarea finală, in lipsa unei înțelegeri amiabile intre părți, este realizată de instanța de judecată.
Opinăm însă, că prejudicii ca urmare a imposibilității de organizare a evenimentului se creează ambelor părți contractante, însă, avansul achitat la momentul încheierii contractului, deci anterior intervenirii prezentei situații de urgență, nu poate fi restituit.
În acest context, recomandarea și soluția benefică ar fi în negocierea contractului existent între părțile contractante, în vederea adaptării acestuia la situația creată, respectiv menținerea prețului contractat și reprogramarea evenimentului pentru o dată ulterioară, astfel încât, prejudiciul să fie limitat, respectiv organizatorul să poată presta serviciul și să primească prețul stabilit pentru acesta, iar beneficiarul să nu plătească o sumă mai mare decât cea inițial stabilită pentru acest serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!