Pe lângă multe alte aspecte care țin de atitudinea partenerilor, aceste patru aspecte pot genera conflicte majore. Aceste surse pot perturba relația chiar și atunci când cei doi parteneri stiu ce au de făcut, unul pentru celălalt, pentru a-și hrăni relația. În această situație cei doi reușesc mai usor să depășească conflictele si chiar sa le transforme în ceva constructiv.
Problemele mai grave apar în celelalte 85% din cazuri. Aici partenerii se implica in relație pe baza modelelor tradiționale perturbare si perturbatoare, fără să conștientizeze acest lucru, iar apoi aceștia se întreabă de unde le vin problemele și dau vina pe soartă pentru că le-a fost potrivnică în găsirea unui partener. Din pacate foarte mulți oameni nici nu știu că pot căuta si găsi ghiduri de relaționare pozitivă si constructivă în cuplu.
Avem televizoare mai performante decât cele din trecut si avem nevoie de instrucțiuni de folosire. La fel, avem o relație și trebuie să ne dăm seama că o putem folosi altfel decât vechile televizoare cărora trebuia să le administrezi o lovitură zdravănă pentru a-și reveni. Așadar, dacă acceptăm în mod clar, că pentru noile tehnologii avem nevoie de instrucțiuni, de ce nu am fi mai deschiși la faptul că avem nevoie de instructiuni si pentru relațiile noastre, mai ales că problemele ies din ce in ce mai mult la suprafață? Ne gândim la faptul că televizorul sau telecomanda au o problemă și le schimbăm constant, dar nu ne gândim deloc la faptul că poate noi greșim ceva în exploatarea lor…
Lector Univ. Dr. Psiholog clinician și Psihoterapeut Sorin Nica
Citiți principiile noastre de moderare aici!