Instinctul, sau simțul de conservare, este dispoziția inerentă a unui organism viu, spre un anume fel de comportament complex, cum ar fi, cel al eliberării de sub convențiile sociale (potrivit în general artiștilor) și care este declanșat de niște stimuli influiențați de fapt, de mediul de viață.
[eadvert]
Cum să îți exprimi sentimentele ca artist folosind limbajul vizual, într-o societate interesată doar de manevre politice, de modalitatea de a face reclame la falsa democrație și bunăstare a omului de rând? Trăim o perioadă, din păcate de dezinteres total față de educație și cultură, deoarece aceasta nu aduce beneficii concrete, adică BANI. Degeaba vorbim despre spiritualitate, despre hrana sufletească, în această lume care aleargă doar după profit. Oare educația culturală nu este cea mai bună investiție pe termen lung? Se pare că NU (dar să nu ne mirăm când peste 10 sau 15 ani va apărea generația de “șoșoci”… doar se lucrează din greu pentru o “Românie educată’’ nu ?)
Cum e posibil Domnilor Edili ai acestui frumos oraș ca de 5 ani de zile, de când ni s-au dat în folosință galeriile din Cetatea Oradea, să nu ne onorați niciodată cu prezența la nici un vernisaj, indiferent de importanța actului artistic și de renumele curatorului sau al artiștilor invitați? Dacă nu ne treceți pragul din pură curiozitate, măcar să o faceți, uneori, din complezență.
Domniile Voastre știu că ne-am renovat acum un an galeriile din cetate pe banii noștrii și încă suntem datori ca filială? Lucrarea a costat 14.000 lei și 5, 6 artiști am vopsit pro bono pereții o săptămănă întreagă. NU ȘTIȚI, pentru că nu ați pus niciodată piciorul acolo, și mai grav este că NICI NU DORIȚI. Știți cât de greu e să stea cu rândul artiștii (deși au și ei un job) pe post de galerist ca să le țină deschise? Știți că am ridicat cotizația la 500 lei pe an și lunar artiștii expozanți trebuie să mai plătească pentru expunere o taxă de 70 de lei pentru a strânge banii necesari pentru plata curentului și apoi a încălzirii? Și sunt peste 700 metri pătrați… Nu știți, pentru că nici nu vă interesează (găsiți în schimb, tot felul de metode pentru a ne alunga din galerii și a le închiria la privați…doar bani să iasă).
În cetate, nu putem nici măcar debranșa caloriferele, căci este clădire de patrimoniu și se ridică igrasia prin pereți.
Nu știți nici cât este de greu să stai sub spectrul nesiguranței că vei fi azvărlit afară din galerii, deoarece nu se dorește să se refacă contractul și ne întrebăm cum vom rezista financiar? Știți cum e să trăiești ca artist sub acest spectru al nesiguranței, că nu îți vei mai putea expune operele de artă din lipsa banilor dar și din lipsa dumneavoastră de interes? NICI NU VREȚI SĂ ȘTIȚI!
Știți cât de greu ne este să plătim impozitul de 7800 lei pe an plus chiria și la galeria din strada Republicii? Acolo ne-am debranșat caloriferele de câțiva ani deoarece nu ne permitem și cheltuieli cu întreținerea (faptul că mai sunt galerii în țară asemenea nouă, debranșate de la încălzire, nu ne încălzește cu nimic). Nu știți nimic, pentru că nu a-ți pus piciorul nici acolo, măcar așa, din curiozitate. NU ȘTIȚI cum e să stai 7 ore pe zi timp de 5 luni și să vinzi în frig! Credeți că se vinde suficientă artă pentru a plăti toate aceste costuri? Vă înșelați amarnic, Domnilor Edili ai acestui mic dar frumos oraș.
O să vă mai amintesc, încă odată, că Uniunea Artiștilor Plastici este de utilitate publică precum muzeele și teatrele, care sunt finanțate și care percep bilete la intrare. Noi nu suntem bugetați, la noi în galerii intrarea este liberă pentru a se putea bucura iubitorii de frumos de operele noastre. Să mai știți că noi, artștii plastici, aducem o importantă contribuție la educația culturală din orașul nostru. NU ȘTIȚI NIMIC ȘI NICI NU VĂ INTERESEAZĂ! Indiferent câte audiențe am cerut, am vorbit doar cu consilierii dumneavoastră. Și din banii aceea puțini, pe care aveți obligația să îi distribuiți cu atenție pentru cultura adevărată, finanțați anume priorități, doar de dumneavoastră știute.
Apropo, de ce în acestă vară, Asociația de fotografi amatori “Varadinum’’ a fost finanțată de 3 ori din banii publici, iar o uniune profesionistă de Artă Plastică a fost lăsată pe dinafară? A nu se înțelege, vă rog, că nu respect expozițiile pe care asociația le organizează. Dar Domnilor Edili, vă întreb respectuos, cum puteți fi “pentru unii mumă și pentru alții ciumă’”? Două expoziții doream finanțate în acest an (una de primărie și una de consiliu) a căror devize vi le-am trimis din decembrie 2020 dar am fost refuzată foarte elegant de Domniile Voastre. Prima trebuia să aiba loc în luna iunie 2021 și se numea ,,Podul de piatră’’ curatoriată de Mahmaud Maktabi, unul din importanții critici și artiști din Iran, și care îmi aducea lucrări și de la câțiva artiști iranieni. Doream o punte de legătură prin interculturalitate cu Asia… Probabil ați considerat că expoziția nu este suficient de importană pentru Oradea, sau nu făcea o reclamă vizibilă pentru plaja politică (Germania şi Austria dau bani și organizează la greu asemenea evenimente…vă spun, deoarece sunteți interesaţi de modelul austriac în privința finanțării culturii). A doua importantă expoziție este ,,Povești despre Europa’’, curatoriată de Magda Cărneci, curator, critic și scriitor din București (expoziție, pe care sperăm ca la anul să o deschidem și la Galeria GuizArt din Milano). Pe aceasta, am organizat-o din propriul nostru buzunar, adunând banii, mână de la mână, și pe care o puteți vizita și Domniile Voastre, la Galerii de Artă – Reperaj. Cetate. NU CĂ V-AR INTERESA. Două finanțări pe an v-am cerut… doar atât.
Văd că se lucrează ,,foaaaaarte’’ corect, transparent și la vedere, ca de altfel în toată România.
Mă întreb, cine ,,mama sărăciei’’ ne-a pus să devenim artiști, când puteam avea o meserie onorabilă de inginer, frizer, economist, sau de ce nu – politician, mai bine plătită și care nu dădea atâtea bătăi de cap edililor noștri. Să fim nevoiți să stăm cu mâna întinsă, ca niște milogi, și să nu fim băgați în seamă, e dureros NU?
Mă înțelegeți, când spun că deja MĂ DOARE ȘI INSTINCTUL?
Am să închei cu o superbă și sugestivă poezie a regretatului poet Geo Dumitrescu:
,,Din câte adevăruri
Fă-mi plata, te rog! Trebuie să plec. / Închid un ochi și văd / mari adevăruri solide. Îl deschid, / și lucrurile se fac mai mici, / și văd cu doi ochi / mai puțin decât cu unul, / și văd cu doi ochi jumătate / din cât văd cu unul…/
Plata, vă rog! Numai am nimic / de cerut – o meduză volatilă / îmi locuiește craniul – / și trebuie să plec, văzând mai puțin, / și trebuie să văd cât mai puțin / ca să mai pot rămâne la masă – / și numai am decât un albastru / curat, pe care ne putem așeza / cele mai clare răspunsuri: /
Da, recunosc, știu că oamenii au, / în general, / două picioare, două mâini, / câte doi ochi și o singură frunte – / și altceva nu mai știu. / Știu că oamenii se-nmulțesc, / în general, / prin iubire, doi câte doi – / și altceva numai știu nimic.
De aceea nu-mi mai puneți întrebări – / altceva nu mai știu. Plata, vă rog! / Și stingeți odată această cumplită / lampă scormonitoare de iad, / care-mi bate în ochi! / V-am spus tot, vă jur! La urma urmei /
Din câte adevăruri se compune un om? / Plata, vă rog! / Voi picioare, murdare, / rămâneți afară!…’’
Vioara BARA
Trimite articolul
XMult adevar. Si trist …
bai Sosoaca…da chiar asa cin te o pus?