Ideea Guvernului Cîțu de a scurta programul de viață al românilor cu încă un ceas evocă standardele Epocii de Aur, când programul televiziunii lui Ceaușescu se închidea, zilnic, la ora 10 seara. Deocamdată, nu se taie curentul. La 10 seara vom „galopa” spre case, în această nouă societate, dominată iarăși de frică, culmea, în plină campanie de vaccinare. Cu siguranță că nu asta e atitudinea anti-Covid pe care o așteptam de la premierul-rocker Cîțu, același care recent ne asigura că 2021 va fi anul marilor reforme, dar și anul investițiilor cu cifre record.
[eadvert]
Sunt de acord că trebuie să ne protejăm de Covid, în mod inteligent. Dar povestea asta cu limitarea galopantă a libertății de circulație mi se pare cusută cu ață albă. Singurul efect cert și bine calculat de guvernanți va fi creșterea de venituri la buget, din amenzi. Dacă recent ar fi fost eliminată limitarea de la ora 23, iar măsura ar fi fost urmată de o explozie de cazuri, aș fi înțeles să fi venit acum cu măsuri radicale. Dar știm cu toții că nu a fost cazul, singura noutate adusă de 2021 fiind redeschiderea condiționată a școlilor. Care, iată nu se vor închide de tot, orice s-ar întâmpla, ne asigură guvernanții. În aceste condiții, cine ne garantează că vom avea cazuri semnificativ mai mici, doar pentru că polițiștii își vor putea face norma de amenzi cu o oră mai devreme?
Mai degrabă aș aștepta de la rockerul Cîțu să impună un ritm de vaccinare de tip rock & roll, indiferent de zona geopolitică de unde provine vaccinul. Nu de alta, dar n-am vrea să anticipăm încă de pe acum alte consecințe ale pandemiei prelungite, la lumina lumânării. În loc să se comporte ca un cerber, luând măsuri restrictive la nivel național fără să țină cont de situația locală și de consecințele economice, logic ar fi ca Guvernul să facă tot ce-i stă în puteri pentru vaccinarea rapidă, în masă, a populației, cu toate vaccinurile existente pe piață, care și-au dovedit eficiența. Indiferent că sunt produse în SUA, în UE, în Rusia sau în China.
O informație proaspătă ne arată că Italia va deveni prima țară din UE care va produce vaccinul rusesc Sputnik V, printr-un acord între cele două țări. Aceasta deoarece, măcar teoretic, sănătatea nu are doctrină politică și nici interese geostrategice. Sau ar trebui să știm altfel?
calin.corpas@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!