Dacă prin această faptă s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 7 ani la 13 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele pedepsei vor fi de la 9 ani la 15 ani.
Cine poate săvârși această infracțiune?
Subiectul activ al infracţiunii poate fi o persoană fizică sau juridică cu atribuţii de evidenţiere în documentele legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, cum ar fi: contribuabilul, administratorul, directorul economic, contabilul şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească obligaţia de a aplica corespunzător reglementările contabile.
Evidențierea unei operațiuni fictive înseamnă disimularea realităţii prin crearea aparenţei existenţei unei operaţiuni care în fapt nu există. O operaţiune fictivă întâlnită deseori în practica societăţilor comerciale o reprezintă simularea unor tranzacţii comerciale prin interpunerea altor societăţi comerciale aşa zise „fantomă”, care eliberează documente fiscale nelegale şi care nu reflectă operaţiuni reale. O altă operaţiune fictivă o reprezintă diminuarea TVA colectată prin operaţiuni de stornare cu caracter fictiv.
Evaziunea fiscală (VI)
Evaziunea fiscală (V)
Evaziunea fiscală (IV)
Evaziunea fiscală (III)
Evaziunea fiscală (II)
Evaziunea fiscală (I)
Citiți principiile noastre de moderare aici!