Prin decizia nr. 176/2022, publicată în Monitorul Oficial în data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională a României a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art. 270 alin.(3) din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României care reglementa infracțiunea de contrabandă asimilată. Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 85/2022, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iunie 2022, a fost pus în acord textul art. 270 alin. 3 din Codul vamal al României cu decizia CCR nr. 176/2022.
[eadvert]
Conform art. 15 alin. 2 din Constituției României legea dispune numai pentru viitor cu excepția legii penale mai favorabile. În loc să aplice deciziile CCR și principiul potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor cu excepția legii penale mai favorabile și să dispună soluții de clasare sau de achitare (în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b Cod penal, respectiv fapta nu este prevăzută de legea penală, lipsind tipicitatea sub aspectul laturii obiective) asistăm în ultimul timp la o ”disperare” a unor organe de urmărire penală sau instanțe de judecată de a ”forța” o schimbare de încadrare juridică din infracțiunea prevăzută de articolul 270 alin. 3 din Codul vamal în infracțiunea prevăzută de art. 452 alin. 1 lit. h din Codul fiscal.
Potrivit art. 452 alin. 1 lit h din Codul vamal, constituie infracţiune deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete. Această infracțiune prevăzută de Codul fiscal nu reglementează situația țigaretelor introduse în țară ca urmare a săvârșirii infracțiunii de contrabandă, ci are în vedere exclusiv situația țigaretelor produse fără forme legale în afara unui antrepozitului fiscal din România (depozite clandestine de produse accizabile) sau cele scoase fără forme legale dintr-un antrepozit fiscal din România. Nici norma generală și nici norma specială nu au natura unei infracțiuni complexe absorbante prin raportare la infracțiunea de deținere în afara antrepozitului fiscal, prevăzută de art. 452 alin. 1 lit. h din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Prin urmare, această infracțiune distinctă continuă să se aplice și ulterior deciziei nr. 176/2022 a Curții Constituționale în același domeniu ca și cel anterior acestei decizii, neputându-se considera că prin soluția instanței de control constituțional trebuie aplicată infracțiunea prevăzută de Codul fiscal tuturor ipotezelor prevăzute de art. 270 alin. 3 din Codul vamal dacă sunt atinse pragurile de cantități de bunuri prevăzute de lege (a se vedea în acest sens decizia nr. 455/11.08.2022 a Curții de Apel Oradea).
În concluzie, pentru toate situațiile juridice existente până la data de 17 iunie 2022 (dată la care a intrat în vigoare modificarea art. 270 alin. 3 din Codul vamal ca urmare a ordonanței 85/2022) în care a fost reținută ca stare de fapt și încadrare juridică infracțiunea prevăzută de art. 270 alin. 3 din Codul vamal se impune a se dispune fie soluții de clasare (dacă dosarul se află în faza de urmărire penală), fie soluții de achitare (dacă dosarul se află în fața instanțelor judecătorești). De altfel, prin OUG nr. 85/2022 legiuitorul a modificat textele de lege pentru ambele infracțiuni care reglementează infracțiuni distincte, respectiv art. 270 alin. 3 din Codul vamal și art. 452 alin. 1 lit. h din Codul fiscal, ceea ce exclude în mod categoric schimbarea de încadrare juridică din infracțiunea prevăzută de Codul vamal în infracțiunea prevăzută de Codul fiscal, legiuitorul înțelegând să aibă în vedere tipicități diferite de comitere a infracțiunilor, sub aspectul laturii obiective.
Trimite articolul
XDe ce nu spuneți oamenilor adevărul că România este o Corporație prin legea 28 din 15 Martie 1991? De ce nu le spuneți că oamenii, conform a cea ce prestati sunt bunuri comerciale,, sub defuncta lege a amiralității, de care am scăpat? De ce nu spuneți oamenilor că separat de organizația voastră, sunteți vasali Baroului Londra, și că respectați alte legi decât cele ce se cuvin? De ce nu spuneți oamenilor că instanțele nu au personalitate juridica, nu au acte de înființare în corporație, corporația NU are legi, constituție, instanțe, ” autorități”! Corporația Washington DC a fost dizolvată, Londra a picat, ați picat și voi, șacalii suferințelor oamenilor! Din martie 2020 vi s- au anulat diplomele, sunteți sub legea războiului și cine continuă va fi condamnat și executat o dată cu confiscarea tuturor averilor, de către Tribunalul Militar din Bazele S.H.A.E.F. militare, Guantanamo ( votate de cretinii de politicieni!) la Turda și Kogălniceanu! De ce mimați jucandu- va cu destine??? De ce perseverați in aceste acțiuni criminale? Orice vinovat sau nevinovat se poate prevala de cel mai sigur lucru: România NU are instanțe! Sunteți cu toții impostori! Se mai menține un pic aceasta stare de degringoladă, că sa cadeți toți! Până la ultimul!