Astăzi, un descendent al lor intreabă: „Dragi tovarăşi, ne pedepsiţi că am cutezat să cumpărăm teren pe moşia voastră?!” Moşia nu-i a tovarăşilor din CL Oradea, ţara se vrea europeană, dar principiile sunt proletare.
Deşi există o HG ce clasifică terenurile intravilane în intravilan cu construcţii şi intravilan agricol cu impozite diferite, dar mici (în funcţie de cultură), HCL Oradea impune o categorie nouă „terenuri construibile”, până la 850 m2 chiar dacă au sau nu construcţii şi le impozitează de 200 de ori mai mult decât terenul agricol. Aceeaşi instituţie concesionează terenul propriu în parcurile industriale la un preţ de 0.32 EUR/m2/an, în timp ce impozitul pentru proprietari de teren este de 0.11 EUR/m2/an. Nu-i aşa că ne vindeţi propriul nostru teren? Şi sistemul cotelor instaurat de comunişti era aşa gândit ca ţăranul să nu poată plăti şi terenul să intre în posesia statului. Punctul de amendă este de 75 RON, pentru 1000 m2 suntem amendaţi cu 6 puncte pe an. În legislaţia europeană şi naţională nu există vreo referire că deţinerea de teren este prohibită. În Constituţia României, „statul protejează proprietatea”.
Pentru a tranzacţiona terenuri sunt încasate taxe, iar în momentul când construieşti şi schimbi destinaţia terenului plăteşti taxe (şi nu sunt mici). Deci, tovarăşi, banii pe care se face ceva în oraş (salarii, ajutoare sociale…etc.) sunt şi banii celor ce deţin proprietăţi, nu a celor ce trăiesc de pe urma sau din ajutoarele Primăriei. Oraşul va fi şi în viitor ceva dacă există plătitori de taxe şi impozite juste.
Dvs. ucideţi vaca pe care o mulgeţi. (Ce ziceţi? La referendumul privind regionalizarea, toţi vor vota pentru Oradea centru regional că doar aveam cele mai mari taxe.)
Normele europene recompensează proprietari care exploatează agricol terenul cu subvenţii pe suprafaţa întreţinută. Primăria cheltuie sume mari pentru a întreţine zone verzi (gazon, copaci, flori). „Chiaburii ce sug sângele poporului” fac acelaşi lucru în grădini de legume, gazon şi livezi. Şi ca la un celebru post de radio „nu li s-a dat, ci li s-a luat” (şi nu puţin).
Reglementarea naţională, eventual completată cu declararea unui procent de 1-2 ori amprenta la sol a clădirii ca fiind teren aferent construcţiei şi impozitarea comform HG ar fi fost echitabilă. (Deşi pentru orădenii ce locuiesc la bloc categoria aceasta de teren nu există, primăria întreţinând terenul aferent construcţiilor în mod gratuit). Dacă terenul declarat agricol nu este exploatat în acest mod, inspectorii din Primărie să-şi facă datoria şi să aplice amenda de 0.16 EUR/m2/an. Aceasta ar fi şi în interesul orădenilor care nu deţin teren şi în a celor ce-l deţin. Poate în Primărie Hotărârile Consiliului ar trebui să implice mai mult pe Dl. Cap, decât pe Dl. Guler sau alte părţi ale corpului…
Februarie 2013
Cu mirare că aţi supravieţuit ca „tovarăşi” şi-n secolul XXI,
Un chiabur,
Borşa Vasile
Citiți principiile noastre de moderare aici!