Opțiunile de plasament sunt generoase: investiții imobiliare, depozite, valută, acțiuni, fonduri de investiții, metale, mărfuri, criptomonede, alte instrumente financiare. Regula de aur: evitați să puneți toate ouăle (banii) într-un singur coș.
[eadvert]
Printre plasamentele mai puțin riscante sunt cele în depozite sau alte instrumente monetare. Cu toții avem un cont la banca preferată (sau în care încasăm salariul), unde ținem niște bani în depozite la termen. Azi le putem constitui și online, prin internet sau aplicații pe telefonul mobil, oferite de banca respectivă, pe diverse perioade (1 – 36 luni), rata dobânzii crescând la perioadele mai lungi. Majoritatea băncilor oferă depozite în lei, euro sau dolari. Banca va reține din dobândă impozitul pe venit (10%), iar la retragerea sumelor de bani unele bănci percep comision în cazul ridicării numerar. Verificați aceste detalii la constituirea depozitului. Desființarea înainte de termen a depozitului, atrage pierderea dobânzii. Pentru evitarea acestui neajuns, băncile oferă conturi de economii, cu dobânzi ceva mai mici ca și la depozite, în schimb se pot face depuneri și retrageri fără a se pierde dobânda. Pentru a putea compara ofertele diverselor bănci vă recomand consultarea unor site-uri de profil www.finzoom.ro sau www.conso.ro. Orientativ, la un depozit pe 12 luni, dobânzile băncilor variază între 2%-4% pe an la lei, în timp ce la euro nu depășesc 0,5% pe an.
Deși, teoretic, este cel mai puțin riscant, plasamentul în titluri de stat este mult mai puțin utilizat, așa cum se vede din tabelul anexat (sursa www.bnro.ro. www.mfp.ro ) – sume în mil. lei
Titlurile de stat au avantajul că dobânzile afișate sunt nete, fiind neimpozabile și fără comisioane, iar în prezent pot fi achiziționate pe mai multe căi.
Băncile comerciale cumpără prin BNR titluri de stat emise pentru finanțarea datoriei publice. Ele vând clienților proprii aceste titluri de stat, dar pentru a beneficia de o ofertă trebuie să vă adresați respectivei bănci pentru o discuție personalizată.
Programul Tezaur se derulează prin unitățile Trezoreriei Statului sau Companiei Naționale ”Poșta Română”. Titlurile achiziționate se pot răscumpăra la scadență, sau anticipat (doar integral, mai puțin dobânzile deja încasate) sau se pot transfera altui proprietar. Ultima emisiune, care expiră la 31/07, oferă următoarele randamente (exclusiv în lei):
Programul Fidelis se derulează între 15/07-07/08 prin unitățile BT, BRD și BCR oferind și posibilitatea tranzacționării titlurilor de stat pe bursă (similar unor acțiuni). Cei 3 intermediari vor fi obligați să ofere cotații zilnice pentru a da posibilitatea posesorilor să le tranzacționeze. Randamentele oferite sunt tentante, mai mari decât oferta depozitelor bancare:
Remarcăm, în premieră, oferta în valută care asigură o dobândă bună dar și protecția la deprecierea leului în raport cu euro.
adrian_madar@yahoo.com
H10202
Trimite articolul
XOptiuni gresite
Ce-i in mana,nu-i minciuna