Recunoașterea unei hotărâri de condamnare din străinătate poate fi recunoscută în România de către instanțele de judecată din România conform Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, atât pe cale principală, cât și pe cale incidentală ( de exemplu cu ocazia soluționării unei cereri de contopire a pedepselor).
Deși regula pare a fi obligativitatea recunoașterii unei condamnări din străinătate doar prin pronunțarea unei noi hotărâri judecătorești de către o instanță de judecată din România, în mai multe hotărâri judecătorești , atunci când se analizează antecedența penală se consideră că hotărârile din străinătate pronunțate în Uniunea Europeană nu mai au nevoie de o procedură distinctă de recunoaștere, ele fiind recunoscute automat în statele membre. Se invocă ca argument articolul 82 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene care ar permite luarea în considerare a hotărârilor de condamnare pronunțate în statele membre fără a fi supuse unei proceduri speciale de recunoaștere ( Decizia CJUE din cauza C – 390/16 privind pe Daniel Bertold Lada).
[eadvert]
Trimite articolul
XInvocati Decizia CJUE din cauza C – 390/16, Interesant cum atunci cand ,,magistratilor” le convine sunt ok deciziile CJUE! Da’ de Decizia CJUE din 18 mai 2021 privind România, ce ziceti? Exact! Nimic! Sigur, faptul ca sotia dvoastra este judecatoare n-are nicio relevanta.