Probabil deja știi că printre drepturile tale fundamentale se numără atât privilegiului contra auto-incriminării, cât și dreptul de a nu contribui la învinuirea soțului/soției (partenerului de viață), a copiilor, fraților sau părinților tăi. Indiferent ce presupune polițistul anchetator că ar fi făcut ființele dragi ție, ai dreptul să taci (doar cu privire la faptele lor și activitățile tale – referitor la restul planetei, ai obligația de a da declarație de martor).
Dar cum te descurci fără a avea un avocat lângă tine, rezistând metodelor persuasive ale polițistului sau procurorului care te presează să dai declarație ca martor, sub jurământ? (ori inspectorului ANAF / ITM care îți cere imperativ note explicative despre afacerea ta sau a soției tale)
[eadvert]
-
Înainte de a răspunde la orice întrebare, polițistul sau procurorul are obligația mai întâi să-ți comunice numele tuturor persoanelor cu privire la care îţi solicită să dai declarație; (cum altfel poți afla dacă ai dreptul la tăcere?)
-
Apoi veți analiza împreună dacă te încadrezi într-o categorie specială din perspectiva relației tale cu suspectul/inculpatul (cum spuneam: frate, soție, fiu, etc) și îți va comunica neapărat dacă ai dreptul la tăcere din acest motiv; poți alege tu dacă dai declarație de martor în aceste condiții, dar nu mai este o obligație legală; Atenție: dacă renunți la acest privilegiu, devii ireversibil martor, și poți fi incriminat pentru mărturie mincinoasă.
-
Următorul pas constă în a-ți comunica obiectul concret și detaliat al audierii pe care vei insista să îl consemneze. Dacă obiectul audierii privește activitatea firmei administrate de tine, sau un eveniment la care știi că ai contribuit, poți invoca dreptul de a nu contribui la propria ta învinuire;
-
Atenție la orice semnezi, citește neapărat paragrafele tipărite deasupra semnăturii (atâția oameni le neglijează), prin semnătură atești că ți s-au adus la cunoștință;
-
Indiferent dacă ești o persoană în condițiile de mai sus (ai dreptul la tăcere) sau ești un martor ”obișnuit” (obligat să declare), este un drept esențial al martorului de a fi însoțit de către avocat, iar omisiunea de a-ți comunica acest aspect sau sfatul ”prietenesc”: ”nu ai nevoie de avocat” constituie un semnal de alarmă.
Ți-am dat câteva reguli orientative. Dar dacă simți că ai nevoie de un protector profesionist, analizează și cheamă-ți avocatul; până când nu e prea târziu.
Avocat Manole Ionel
Trimite articolul
XNu declari nimic, nu semnezi nimic! Ceri sa te consulti cu un avocat ALES! Aici e un mare semn de intrebare: cati romani au un avocat asa cum au un medic de familie?! Cred ca sub 10%.