Aceasta apare în urma unei diminuări profunde a resurselor energetice ale organismului uman. Tocmai de aceea cele mai mici eforturi epuizează resursele fizice, iar starea psihică a individului stă sub semnul iritabilităţii, al indispoziţiei şi al nesiguranţei.
Astfel medicii psihiatrii se aşteapă în fiecare început de primăvară să crească numărul depresiilor şi implicit cel al tentativelor de suicid.
„Întotdeauna în această perioadă creşte numărul de internări. De regulă este vorba de depresii. Nici anul acesta nu face excepţie. De ceva timp au început să crească numărul celor care vin spre a fi trataţi în spitalul nostru”, ne-a declarat dr. Gheorghe Oros, managerul Spitalului Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea.
Ziua şi tentativa
Şi medicii de la Ambulanţă ori SMURD s-au pregătit. Nu trece o zi să nu intervină la vreun caz de tentativă de suicid. În multe situaţii este vorba de tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani. Este şi cazul unui tânăr de 29 de ani din Valea lui Mihai. Acesta a încercat sâmbătă la amiază să se omoare, înghiţind mai multe sedative în combinaţie cu alcool. A fost transportat de urgenţă la Spitalul din Marghita unde i s-au făcut spălăturile gastrice corespunzătoare.
Tot sub influenţa alcoolului era duminică seara şi un bărbat din Vălenii de Beiuş când a încercat să se sinucidă. Acesta a fost dus de un echipaj al Ambulanţei la Spitalul din Beiuş.
Alimente anti-astenie
Pentru întărirea organismului şi pentru a putea lupta mai bine împotriva asteniei, medicii ne recomandă o alimentaţie bazată pe legume şi fructe proaspete precum: banane, morcovi, ţelină, varză, curmale, spanac, migdale, fasole, citrice, mere, ridichi, ceapă verde, etc.
Viorica Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!