Înainte de a te hotărî asupra unei rase, fă-ţi o listă cu avantajele creşterii unui câine. Cât de sociabilă e familia ta, dacă e deschisă la astfel de experienţe, dacă un patruped va fi fericit în familia ta, întrebări la care trebuie să-ţi răspunzi înainte de a căuta rasa potrivită.
Comportamentul câinilordiferă în funcţie de rasă şi mediul în care au crescut. Unii sunt foarte sociabili şi iubitori, alţii sunt energetici şi s-ar juca tot timpul în timp ce rasele mari precum ciobăneştii, sunt docile şi ascultătoare. E foarte important să iei în calcul temperamentul animalului, înainte de a te decide asupra rasei. Odată bifat pe listă, ia în considerare talia patrupedului.
Dog German sau Marele Danez
În ciuda înfăţişării masive şi înfricoşătoare, Dogul German e un câine paşnic, inteligent, îşi iubeşte familia nespus de mult, e protector şi foarte loial.
Dacă ai un bebeluş, ar fi bine să amâni achiziţia unui Dog German până când copilul va avea măcar 4 ani deoarece patrupedul din această rasă are obiceiul de a-şi arăta afecţiunea lăsându-se pe stăpân sau sărind în braţele acestuia. Urăşte singurătatea şi dacă e lăsat singur pentru perioade îndelungate de timp, va deveni o pagubă pentru casa ta. Sunt câini potriviţi pentru familiile ce au copii care frecventează deja clasele primare.
E ştiut faptul că Labradorul e un câine deştept, cuminte şi foarte loial familiei. Am putea generaliza şi spune că sunt cei mai potriviţi patrupezi pentru o familie deoarece au un temperament stabil, sunt jucăuşi dar şi protectori. E un animal perfect atât pentru gospodăriile unde există un membru în vârstă, care are nevoie de ajutor, cât şi pentru cele cu un copil mic. Labradorul adoră să se joace, să se dezmierde, să-şi arate afecţiunea faţă de stăpân, nu ezită să se maimuţărească doar pentru a-ţi atrage atenţia. E un câine sociabil şi deloc agresiv. În privinţa procesului de educare a copilului despre responsabilitate, un Labrador poate fi un câine ideal întrucât are nevoie de pieptănat regulat, de ieşiri zilnice în parc şi de atenţie sporită din partea stăpânului.
Bulldog American
Contrar opiniei publice, adeseori eronată, Bulldogul American nu e un câine agresiv. De fapt, crescătorii îl caracterizează drept un animal sociabil, deschis, loial şi atent cu membrii familiei. Câinii din această rasă tolerează foarte bine copiii, adoră să se joace cu ei şi sunt potriviţi în familiile unde odrasla trebuie să înveţe să socializeze, mai ales dacă vorbim de un copil singur la părinţi.
Se ataşează foarte mult de stăpân, şi-ar da şi viaţa pentru acesta. E indicat ca Bulldogul American să socializeze cu alţi oameni şi alţi câini încă din stadiul de puiuţ, în felul acesta se poate ţine mai uşor sub control. Dacă un astfel de câine are parte de dresaj, de atenţie şi e lăsat să socializeze, devine un câine loial familiei sale şi un protector desăvârşit. Dacă locuieşti la casă, Bulldogul American e ideal întrucât acest animal adoră natura, spaţiile mari unde se poate juca.
Nu te aştepta la un animal de pază deoarece Caniche-ul e un câine de vânătoare, la origine. Pudelul e un animal ce adoră să fie răsfăţat şi să se joace. Se comportă exemplar atât faţă de adulţi cât şi faţă de copii şi alte animale. Câinele din rasa Caniche e un patruped loial, deştept, ce-şi ascultă familia. Singurele dezavantaje sunt legate de întreţinerea acestuia. Datorită tipului de blană, Poodle-ul e un câine potrivit pentru persoanele ce dezvoltă cu uşurinţă alergii sau pentru persoanele ce suferă de astm.
La origine un câine de vânătoare, Beagle-ul e un patruped deloc agresiv, deschis şi jucăuş. Are o energie debordantă fiind un animal potrivit pentru copiii trecuţi de 4 ani. Se impune totuşi o condiţie: dresaj încă de la 2 luni. Năpârleşte destul de mult, recomandarea noastră ar fi să creşti un Beagle la casă cu o curte mare. Din fericire, nu există riscul să strivească odrasla cu greutatea sa, fiind totodată un câine de talie medie. Beagle-ul, asemenea Caniche-ului, latră destul de des ceea ce înseamnă că nu e potrivit pentru familiile cu un bebeluş pe drum. Însă, odată ce noul membru al familiei a fost adus acasă, Beagle-ul îşi ia în serios rolul de protector pentru noul membru al “haitei”.
Collie
Fiind unul dintre cei mai inteligenţi câini, Collie se bucură de o reputaţie bună. Câinele din această rasă e protector, ager la minte şi loial. Adoră să se joace, să comunice cu alte animale şi cu stăpânii, să caute lucruri şi să-şi ajute familia. Fiind un patruped de turmă, Collie va încerca să îndrume şi să-şi arate bucuria faţă de cei dragi, uneori atunci când nu e cazul. În astfel de situaţii e recomandabil să nu-i distrugi încrederea ţipând la el.
Copoi
E bineştiut faptul că această rasă are abilitatea de a lua urma mirosind pericolul sau aventura. Tocmai de aceea, dacă te gândeşti la un Copoi trebuie să fii pregătit cu o curte mare, împrejmuită de jur împrejur pentru a nu te trezi dimineaţa că nu mai ai câine. Dacă simte ceva, nu va ezita să plece în căutarea acelui ceva. Nu se supără atunci când copiii îl trag de mustăţi, fiind potrivit şi pentru familiile cu odrasle de 1-2 ani. Pentru că nu e un câine violent, Copoiul poate fi timid în preajma străinilor.
Desigur, lista noastră e mult mai cuprinzătoare însă am preferat să ne rezumăm doar la câteva dintre cele mai potrivite rase de câini pentru copii.
Sursa: www.animalutul.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!