Începând de luni, 11 noiembrie, Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale își suspendă activitatea pe o perioadă nedeterminată. Această grevă a fost declanșată pentru că, spun arhiviștii, „conducerile Ministerului Afacerilor Interne și Arhivelor Naționale ne ignoră în continuare, nu ne-au chemat la negocieri, nici nu privesc spre noi măcar, așa, cu coada ochiului“.
„Începând cu data de 11.11.2024, angajații Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale intră in GREVĂ GENERALĂ pe perioadă nedeterminată, alături de colegii din celelalte servicii județene ale Arhivelor Naționale. S-a declanșat, astfel, prima grevă din istoria de 192 de ani a Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul acestei acțiuni, la nivelul serviciului nostru, se vor suspenda, pe perioadă nedeterminată, activitățile Biroului de Relații cu Publicul, Sălii de studiu, Comisiei de selecționare, activitățile de soluționare a petițiilor și activitățile de control la instituțiile publice și private. Am recurs la această ultimă formă de protest, având în vedere faptul că, în urma grevei de avertisment din data de 04.11.2024, revendicările noastre nu au fost soluționate“, a transmis Gina Bara, inspector superior la Serviciul Județean Bihor al Arhivelor Naționale și vicepreședintele filialei Europol a Arhivelor Naționale.
Vor eliminarea inechităților salariale și condiții decente
La fel cum anunțau și săptămâna trecută, printre principalele revendicări ale angajaților Arhivelor Naționale sunt: eliminarea inechităților salariale existente între angajații serviciilor județene și angajații serviciilor din Aparatul Central al Arhivelor Naționale, precum și asigurarea condițiilor decente și legale de muncă pentru angajații instituției.
„Acesta este un moment istoric pentru Arhivele Naționale, un punct de cotitură care poate determina direcția viitoare a instituției. Prin unitate și perseverență, putem contribui la salvarea și consolidarea viitorului acestei instituții esențiale pentru patrimoniul național“, transmite și Sindicatul Europol.
De asemenea, sindicaliștii îl acuză pe ministrul de interne Cătălin Predoiu că, deși anul trecut, de ziua Arhivelor Naționale, a spus că îi apreciază pe „profesioniștii care lucrează aici”, anul acesta „a dovedit că nu este interesat de soarta angajaților” pentru că „acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existente între Aparatul Central și teritoriu”.
Sindicaliștii i-au cerut lui Cătălin Predoiu să spună ce măsuri a luat pentru specialiștii MAI care gestionează Fondul Arhivistic Național al României, dar și pentru păstrarea și conservarea documentelor de arhivă, hărților și peliculelor cinematografice, toate cu valoare istorică. Angajații Arhivelor Naționale au transmis că dacă cererile nu li se aprobă, vor continua greva pe termen nedeterminat.
„Nerezolvarea inechităților salariale va avea efecte grave asupra societății civile, prin întârzierea soluționării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române și blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu”, au avertizat ei.
Potrivit legii, polițiștii nu au dreptul legal de a face grevă în sensul tradițional, adică de a înceta complet lucrul, deoarece sunt considerați personal esențial pentru siguranța publică. Acesta este motivul pentru care sindicaliștii spun că este prima grevă generală din istoria MAI.
Până acum, București și județele Bihor, Cluj, Alba, Maramureș și Mehedinți și-au anunțat suspendarea activității.
Citiți principiile noastre de moderare aici!