„Scopul conferinţei a fost informarea reţelelor de comunicare europeană cu privire la priorităţile de comunicare şi activităţile Comisiei Europene, dar şi reafirmarea necesităţii continuării atragerii unui public larg în dezbaterea despre Uniunea Europeană şi politicile sale”, ne-a informat Lia Valendorfean, coordonator Centrul regional Europe Direct pentru Transilvania de Nord.
Răspunsuri
Cu această ocazie, Claus Sřrensen, Directorul General pentru Comunicare al Comisiei Europene, a declarat: „UE poate oferi răspunsuri concrete la provocările care ne privesc pe toţi: globalizarea, schimbarea climei, locuri de muncă, securitatea cetăţenilor şi chiar recenta criză financiară care afectează toate ţările. Evenimentul de astăzi este încă o ocazie pentru ca reţelele să continue să atragă cetăţenii în dezbaterile europene, pentru a reuşi să aducem Europa mai aproape de casele şi inimile acestora”.
Sřrensen s-a referit la agenda Consiliului European din octombrie 2008, accentuând teme precum criza financiară globală şi necesitatea identificării de surse alternative de energie în contextul conflictului din Georgia. El a spus că statele membre trebuie să se pună de acord în privinţa soluţiilor de calmare a crizei financiare pentru a putea da un semnal pozitiv privind consensul la nivelul UE.
Referindu-se la controversatul subiect al ratificarii Tratatatului de la Lisabona, Aurel Ciobanu Dordea, Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, prezent la întâlnire, a precizat că „Dificultăţile pe care le întâmpină Tratatul de la Lisabona trebuie să ne dea de gândit chiar şi în cazul în care – aşa cum sperăm cu toţii în România – acesta va intra în vigoare în cele din urmă. Avem nevoie de un dialog la scară europeană, larg, substanţial şi sincer, cu privire la mizele şi obiectivele construcţiei europene, pentru a dizolva criza de încredere şi a expune lipsa de temei a acesteia”.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!