Marti, la Priza de Apă Oradea, reprezentanţii mass-mediei locale, alături de angajaţii ABA Crişuri au participat la o competiţie pe cursul râului Crişul Repede. De această dată concurenţii au avut ca adversar „timpul de intervenţie la poluare”. Cu alte cuvinte, competiţia s-a desfăşurat contra cronometru şi a presupus intervenţie în caz de poluări accidentale cu produse petroliere. Concursul a avut trei etape care au pus la încercare priceperea, îndemânarea şi spiritul de echipă.
În prima etapa, concurenţii au fost instruiţi şi au primit echipamentele de protecţie. În a doua etapă s-a asamblat un baraj plutilor, având o lungime de 50m, care a fost ancorat pe ambele maluri cu un unghi de 45 grade. Pentru această etapă au fost utilizate bărci, veste, cizme şi baraje. Poluarea a fost simulată cu ajutorul unui material absorbant, numit perlită, material care se foloseşte în cazul poluărilor cu produse petroliere. După ce barajul a fost corect ancorat, cu ajutorul unor recipiente speciale s-a colectat materialul absorbant. În ultima etapă, concurenţii au făcut determinarea oxigenului şi a PH-ului din apa râului, acestea fiind primele probe care se fac la faţa locului în caz de poluare.
Competiţie
„ În ciuda temperaturilor destul de scăzute pentru această perioadă, concurenţii au dat dovadă de îndemânare şi spirit de echipă” a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
La finele acţiunii, cei 16 participanţi din mass-media orădeană şi din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, au fost premiaţi cu diplome de onoare. Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită în fiecare an, pe 5 iunie, este una dintre numeroasele modalităţi prin care Organizatia Naţiunilor Unite atrage atenţia asupra problemelor de mediu. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!