Sărbătorit în luna mai, la Târgu Mureş, pentru 80 de ani de viață din care 60 de ani puşi în slujba artei teatrale, Zeno Fodor a avut parte, şi miercuri, în foaierul Teatrului orădean „Regina Maria” de un eveniment special.
Astfel, Zeno Fodor, premiat de UNITER pentru întreaga carieră de redactor literar, şi-a lansat, miercuri, volumul „Scrieri teatrale” în teatrul orădean în care şi-a început activitatea în urmă cu 58 de ani. Despre interacţiunea venerabilului teatrolog cu Templul Thaliei din Oradea a vorbit Elisabeta Pop ca fostă secretară literară a Teatrului Regina Maria.
Cartea „Scrieri teatrale” cuprinde o selecţie de articole despre teatru, publicate de-a lungul a mai bine de jumătate de secol (1957-2014) de criticul şi istoricul de tearru Zeno Fodor. De asemenea, a mai fost prezentat Volumul omagial Zeno Fodor – 80, întocmit de scriitoarea Daniela Gifu, şi care cuprinde mărturiile despre cel sărbătorit a 42 de oameni de cultură (regizori, actori, scriitori, critici, artişti plastici, universitari) printre care Ion Parhon, Constantin Cubleşan, Mircea Ionescu etc.
„Acest mereu tânăr îndrăgostit de miracolul Thaliei ne oferă pilda binecuvântatei longevităţi a iubirii sale necondiţionate pentru arta căreia a ştiut să-i ofere cele mai adânci dovezi de preţuire şi fidelitate”, e aprecierea criticului Ion Parhon apărută pe coperta volumului „Zeno Fodor – 80”.
A treia lansare a fost a volumului „Capriciu bizantin” care cuprinde cinci piese ale cunoscutului şi apreciatului dramaturg maghiar clujean György Méhes. Iar cele cinci piese traduse şi adaptate de Zeno Fodor, ilustrează latura de tălmăcitor în limba română a prodigioasei activităţi a celui sărbătorit.
Dealtfel, la finalul evenimentului literar, actori ai Teatrului Regina Maria au interpretat un fragment din piesa „Capriciu bizantin”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!