Aşa cum sublinia şeful Colegiului Medicilor, doctor Carmen Pantiş, de munca lor de zi cu zi depind ”viitorul, liniştea şi echilibrul familiilor pacienţilor”. Zilnic, ceas cu ceas, sunt centraţi în lupta cu moartea. Anual, în Bihor se înregistrează 20- 25 de noi cazuri de cancer în rândul copiilor. Conf. dr. Ladislau Ritli, medic primar pediatrie spune că dacă până acum leucemiile acute dominau patologia, acum se constată o creştere a cazurilor tumorilor solide. Raportat la numărul populaţiei, România se află în media europeană: 12 cazuri/100.000 de copii. Ceea ce este însă demn de subliniat este faptul că, în Oradea 70-80% dintre cei bolnavi supravieţuiesc. „Unii dintre cei care ne-au fost pacienţi au devenit deja studenţi la medicină”, a exemplificat cu satisfacţie reputatul medic orădean.
Conferinţa a debutat cu un moment de reculegere în memoria celui care şi-a adus o contribuţie decisivă în domeniu, profesorul Sebastian Nicolau. Evenimentul, organizat la Forum Continental, i-a avut ca invitaţi pe profesor dr. Despina Baghiu, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, pe prof.dr Florin Bodog, decanul Facultăţii de Medicină, senator, Daniela Rahotă, şeful DSP Bihor, Preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Carmen Pantiş, omul care conduce cel mai performant grup de transplant din România, dr Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean şi nu în cele din urmă pe dr. Claudia Cladovan, specialist de vârf în pediatrie, cadru didactic de excepţie, managerul Spitalului Gavril Curteanu şi pe primarul Ilie Bolojan „omul care are o deosebită afinitate pentru sistemul sanitar, care a avut curajul să experimenteze modelul descentralizării spitalelor astfel că, Oradea este dată ca exemplu în România din punct de vedere al eficacităţii şi eficienţei”, aşa cum a subliniat fostul ministru al Sănătăţii dr. Ritli Ladislau.
Prezenţă rară la astfel de evenimente, primarul Oradiei a explicat că se află în sală dintr-o formă de respect faţă de dr. Ritli, unul dintre cei mai buni medici orădeni în acest domeniu „cap de pod” care este onco-pediatria, „care nu a uitat că e orădean când a fost ministru al Sănătăţii şi ne-a dat sprijin pentru a ridica Centru oncologic, dar şi pentru Centrul de Cardiologie intervenţională”. Primarul le-a urat participanţilor şedere plăcută la Oradea şi şi-a exprimat încrederea că oaspeţii vor impărtăşi şi medicilor orădeni din experienţa lor. În intervenţia sa, dr. Gheorghe Carp a ţinut să sublinieze că Oradea „nu va rămâne descoperită în domeniu” fiindcă există oameni, aşa cum este dr. Ritl, care îi învaţă şi pe cei din jur ceea ce ştiu.
„Încercăm să creăm modele la Oradea împreună cu Facultea de Medicină. Sunt 40 de centre de radioterapie, care au acceleratoare, dar nu au fizicieni. De aceea, Facultatea de medicină are studii de masterat în fizică medicală astfel încât să putem oferi anual 15-20 de specialişti acestor centre”. La rândul său, şefa DSP Bihor, Daniela Rahotă şi-a exprimat admiraţia „pentru perseverenţa şi dăruirea cu care luptaţi pentru sănătatea copiilor”. Un moment cu mare încărcătură emoţională a fost intervenţia doctorului Claudia Cladovan, doctorul care pe lângă pregătirea deosebită pe care o are îşi pune şi sufletul în tratarea fiecărui micuţ care îi este pacient. Cu atât mai valoroasă este aprecierea pe care şi-a exprimat-o pentru „ cel care este nu numai profesor, mare doctor , ci şi un mare om, model pentru generaţia mea dr. Ritli Ladislau”. Claudia Cladovan a vorbit despre aportul deosebit în domeniul al dr. Gabriela Miculschi. „Mă simt onorată să mă întâlnesc cu dumneavoatrră, să mă întâlnesc cu doamna profesor Marghit Şerban, un adevărat model şi pentru şcoala clujeană din care eu provin, dar şi cu doamna Despina Baghiu, pe care o simt extrem de aproape de sufletul nostru”.
Teme abordate
În cadrul conferinţei au fost prezentate lucrări în cadrul secţiunilor leucemii acute limfoblastice Chairman, osteosarcoame Chairman, registru cancer. “În cadrul Conferinţei, care o dată la doi ani are şi caracter internaţional, ne încurajăm reciproc dacă vreţi, împărtăşim anumite variante, alternative – ce se poate folosi, cum”, a spus dr. Ritli Ladislau. Temele abordate au fost diverse: au fost prezentate rezultatele unui studio naţional multicentric în ceea ce priveşte leucemiile acute limfoblastice la copii şi adolescenţi, au fost prezentate indicaţii, rezultate şi experienţa I.C Fundeni în transplantul celulelor stem hematopoetice în leucemia acută limfoblastică la copii, anomalii citogenetice şi moleculare în leucemia acută limfoblastică la copii-cazuistica Clinicii Pediatrie II Cluj Napoca. Specialiştii orădeni au prezentat managementul terapiei transfuzionale în spitalul Clinic Municipal Dr Gavril Curteanu. Clinica de pediatrie II din Cluj Napoca a prezentat rezultatul a 20 de ani de experienţă în domeniul terapiei imunosupresoare în anemia aplastică dobândită la copii, a fost prezentat şi un caz de falsă anemie aplastică- specialiştii din Târgu Mureş, care au adus în atenţie şi experienţa clinicii în folosirea cateterului venos central tunelizat la bolnavii cu boli hemato-oncologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!