Rectorul Univeristăţii din Oradea, Constantin Bungău, a ieşit luni în faţă cu veştile bune de la Minister. Astfel, la admiterea din vară, UO va oferi 1.600 de locuri bugetate la licenţă (faţă de 1.550 anul trecut) şi 750 de locuri bugetate la master (faţă de 700 în 2013).
„Anul trecu au semnat cu noi la licenţă 3.200 de candidaţi. Aceasta înseamnă că acum am avea, din întreaga cerere, circa 50% locuri bugetate. Dacă am ajunge la 70% aceste locuri (n.r. din numărul de candidaţi), Universitatea din Oradea din punct de vedere financiar ar sta mult mai bine”, a comentat rectorul Bungău. Din locurile bugetate, 31 sunt rezervate tinerilor de etnie romă şi 15 celor din Republica Moldova.
Repartizarea locurilor bugetate pe facultăţi se va face luni, în şedinţa Senatului universitar. Tot atunci, senatorii vor decide şi cuantumul taxelor. Potrivit rectorului, cam 40% din taxe vor fi mai mari, întrucât se vor indexa cu rata inflaţiei.O veste bună este că la admiterea din vară se vor relua înscrierile la Arhitectură (40 de locuri), specializare suspendată doi ani de ARACIS. Totodată, se vor face înscrieri la specializări în limba engleză la Matematică, Ştiinţe Economice şi Relaţii Internaţionale.
Tot pe credite
Întrebat punctual de jurnalişti, rectorul Bungău a oferit şi date mai puţin îmbucurătoare despre situaţia financiară a Universităţii.
Astfel, deşi a încheiat anul 2013 cu un deficit de 7 milioane de lei, Universitatea din Oradea a primit doar o indexare de 3% a subvenţiei de la Minister, ajungându-se la o sumă de 39,5 milioane lei. Aceasta în condiţiile în care doar pentru salarii e nevoie de 70 de milioane de lei.
„Ministerul ne alocă bugetul tot după normele de ierarhizare din 2011 deşi noi am evoluat. Există metodologii noi propuse, dar nu se discută concret despre clasificări şi ierarhii la Minister. Este şi an electoral, probabil nu se doreşte a deranja”, nu s-a sfiit să aprecieze Bungău.
Cât despre linia de credit deschisă pentru acoperirea contribuţiei proprii la proiectele europene, rectorul a recunoscut că au fost folosiţi toţi cei 5 milioane de lei. „Avem 16 milioane de lei nerambursaţi din proiecte. Dacă nu ne încadrăm în linia de credit deschisă şi nu se vor pune în aplicare noile norme de prefinanţare a proiectelor europene va trebui să apelăm din nou la cei care au bani: băncile”, a spus Bungău.
Chiar şi în aceste condiţii, rectorul a subliniat că salariile de bază sunt plătite la zi (existând întârzieri în luna mai a orelor suplimentare) şi că Universitatea nu are datorii faţă de Stat sau arierate, în sensul legal, faţă de furnizori. „Întradevăr, am împins unele datorii faţă de furnizori şi acordăm o atenţi esporită cheltuielilor. Adevărul e că am avea nevoie de minim două milioane de euro ca să nu mai avem probleme de funcţionare”, a estimat rectorul.
Potrivit acestuia, câştigul de pe urma proiectelor POSDRU sunt atât plusul de venit aferent muncii de cercetare a universitarilor implicate cât şi acoperirea unui procent (6% -10%) din regie: apă, current, căldură etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!