La o săptămână până la data anunţată pentru redeschiderea Grădinii Zoologice din Oradea, nici Primăria şi nici Administraţia Domeniului Public SA (ADP) nu poate confirma această dată. Motivul ţine de interminabilul şantier de reamenajare, ajuns acum în faza recepţiei lucrărilor. „Din punctul de vedere al ADP am putea deschide oricând, pentru că avem toate avizele şi acordurile legale cerute. Recepţia lucrărilor, însă, o face Primăria prin direcţia pentru proiecte cu finanţare internaţională. Încă sunt utilaje între ţarcuri”, spune Liviu Andrica, directorul ADP, cel care a şi avansat data de 1 Mai pentru primirea publicului. Şantierul de reamenajare şi extindere a Zoo Oradea a început în decembrie 2010 şi trebuia să se termine în august 2012, s-a prelungit, însă, până acum, din cauza adăugirilor şi completărilor faţă de proiectul iniţial.
Între timp, în aşteptarea publicului, administraţia Zoo a primit primul transport de animale relocate de la Nyiregyhaza la Oradea. Cuplul de pantere negre – masculul Niuniu şi femela Moni sunt, de departe, cea mai spectaculoasă apariţie. Cei doi încă nu au fost scoşi în ţarcul în aer liber, fiind încă în proces de acomodare, ne-a spus Szuhai-Bimbo Tibor, administratorul Zoo.
„Cele două exemplare de panteră neagră au fost selectate de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) să fie pereche, la Nyiregyhaza. Niuniu, în vârstă de 14 ani, a fost adus în Ungaria din Germania iar Moni, în vârstă de 15 ani, a afost adusă din Anglia. Împreună au avut trei rânduri de pui, dintre care şi unii care nu sunt negrii, ci pătaţi, în culorile originale ale leoparzilor. Cei doi sunt, deci, într-un program special EAZA”, a spus administratorul.
Împreună cu panterele negre au mai venit de la Nyiregyhaza 15 lilieci de talie mai mare, mâncători de fructe, antilope de India şi Adax, un râs şi un coati. Colecţia de feline a Zoo Oradea se va completa sâmbătă cu un leopard chinezesc şi cu tigru siberian, ambele aduse de la Grădina Zoologică din Debrecen. Asta pe lângă perechea de lei păstraţi din fosta „garnitură” de animale a obiectivului administrat de ADP. Aceste importuri sunt gratuite, spune, admistratorul, în contul bunelor relaţii dezvoltate cu managerii grădinilor zoologice din apropiere.
Şi spaţiile amenajate şi climatizate pentru păsări exotice şi reptile şi-au primit deja o parte dintre locatari: doi leguani, doi tucani precum şi papagali de diverse mărimi şi culori populează secţiunea care le e dedicată.
Conform administratorului, la capacitatea sa maximă Gradina Zoologică Oradea, extinsă acum pe 7,5 hectare, ar trebui să adăpostească 100 de specii, cinci sau şase sute de exemplare cu peşti şi păsări cu tot. Szuhai Bimbo Tibor şi-a conturat şi aşteptări de la publicul vizitator: 150.000 – 200.000 de persoane pe an, cu scopul de a minimiza subvenţia de la bugetul oraşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!