Prefectul Gavrila Ghilea deplânge tocmai acest deficit legislativ, cerând instituţiilor deconcentrate să fie inovative în lupta împotriva magazinelor de vise.
Autorităţile au viaţă grea în lupta cu magazinele de vise. Miercuri, în Colegiul Prefectural s-a discutat din nou despre lupta împotriva magazinelor de etnobotanice. Din cauza lipsei unei legislaţii care să le pune în ilegalitate, instituţiile de control caută tot soiul de motive pentru a îngreuna viaţa firmelor pe numele cărora funcţionează aceste magazine de etnobotanice ce comercializează produse cu efecte psihoactive.
La începutul anului 2011, în Oradea funcţionau trei magazine de vise, pe entităţi juridice diferite. Un magazin era pe strada Moscovei nr. 7, deţinut de Întreprinderea Familială Iova Ovidiu Ionuţ, cu sediul în comuna Tinca, satul Râpa şi administrată de Iova Ovidiu Ionuţ şi Iova Ciprian Nicolae. Un alt magazin de etnobotanice era cel din strada Iosif Vulcan nr. 2, pe numele SC Sweet Brooklyn SRL Braşov, administrat de Zadori Imre Mihai. De asemenea, mai era un magazin în Piaţa Cetăţii nr. 12 care aparţinea SC Monydad SRL Tinca, administrată de Lăzuran Ioan.
În februarie, printr-un Ordin al prefectului Gavrila Ghilea, se înfiinţau comisii mixte de control, care urmau să ia la puricat activitatea acestor firme ce se ocupă cu etnobotanice. S-au legitimat săptămânal în medie 388 de persoane care frecventau aceste magazine, din care 44 erau minori. Ca urmare a presiunilor exercitate de instituţiile statului, firma din Braşov ce deţinea magazinul din strada Iosif Vulcan şi-a încetat activitatea.
De asemenea, celelalte două magazine de etnobotanice au fost închise, ca urmare a suspendării activităţii cu caracter temporar pentru Întreprinderea Familială Iova şi pentru SC Monydad Tinca, de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor.
Pe alte firme
Iată însă că cei ce vând produse cu efect psihoactiv s-au repliat, înfiinţându-şi alte firme. Prefectul Gavrila Ghilea se plânge de lipsa unor pârghii legale ferme, care să dea posibilitatea instituţiilor de control să rezolve definitiv problema magazinelor de vise.
Azi, în Oradea, în ciuda presiunilor venite dintre autorităţi, două magazine de vise vând în continuare produse periculoase, ce ajung cel mai adesea în trupurile tinerilor. Au fost cazuri când, în urma consumului de asemenea produse, tinerii au ajuns la Urgenţă. Iată, aşadar, noile firme sub denumirea cărora „maeştrii” etnobotanicelor îşi derulează în continuare afacerile „de vis”. E vorba despre Grand Discovery SRL, cu sediul în Tinca, administrată de acelaşi Lăzuran Ioan, ce are punct de lucru în Oradea – Piaţa Cetăţii nr. 12 şi despre SC Noul Spyce SRL, cu sediul în Tinca, sat Râpa, ce are punct de lucru în Oradea, pe Moscovei nr. 7. Administrator, acelaşi Iova Ciprian, profesorul de sport din Sântrandrei, cel pe care nu demult îl înfiera prefectul Gavrila Ghilea pentru că se ocupă cu o asemenea afacere. Ciprian Iova este cel care a făcut autodenunţul împotriva fostului inspector şef al CJPC Bihor, Sebastian Secoşan. Iova a sesizat procurorii DNA, după ce Secoşan i-ar fi cerut mită 300 de euro, ca să nu-i închidă magazinul.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!