Elevi din toată țara au fost prezenți joi la deschiderea Adunării Generale a Consiliului Naţional al Elevilor (CNE) care are loc la Oradea. Prilej cu care reprezentanții elevilor din țară au serbat și 10 ani de activitate. Cu acest prilej Aula Magna a Universității din Oradea a fost neîncăpătoare pentru elevii prezenți la eveniment. Deschiderea oficială a început cu intonarea imnului României susținut de corul Liceului de Artă din Oradea.
Îndemn la curaj
Invitat de onoare al evenimentului a fost Adrian Curaj, ministrul Educației, care a făcut turul aulei stând de vorbă cu elevii proveniți din toate județele țării. La intrarea în Aula Magna, Curaj a fost întâmpinat cu pâine și sare oferite de doi copii. Printre invitați s-au numărat Alin Florin Novac-Iuhas (inspector școlar general al ISJ Bihor), Constantin Bungău (rectorul Universității din Oradea), Huszar Istvan (viceprimar al Oradei), Cornel Popa (președintele CJ Bihor) și Claudia Timofte (șefa cancelarie prefectului). Cuvântul de deschidere a aprținut orădelui Horia Onița, președintele CNE care a ținut să precizeze că „elevii trebuie să știe care le sunt drepturile și să le apere, iar modificările susținute de noi privind sistemul educațional trebuie să vină în sprijinul elevului, el fiind actorul principal. Tocmai de aceea CNE trebuie să-și exprime opiniile legitime legat de activitatea sistemului de învățământ. Doar așa interesul elevilor va fi orientat spre dobândirea de valori și competenţe. Toate astea vor duce la integrarea mai rapidă a elevilor pe piaţa muncii”.
Ministrul Adrian Curaj în discursul său s-a destăinuit elevilor spunând că „fiind bunic, mi-aș dori ca nepotul meu de trei ani să ajungă în clasa pregătitoare, apoi în clasa I, iar mai departe peste ani în Consiliul Național al Elevilor de unde să poată negocia cu ministrul”. Acest lucru a stârnit zâmbete și ropote de aplauze din partea auditoriului. „Elevii sunt foarte importanți pentru o siocetate. Învățătura, educația în sine e un factor declanșator pentru tineri, în pregătirea lor pentru integrarea în societate. La rândul său școala, are partea sa de responsabilitate privind echilibrul, balanța între elev și viitorul său în societate. Elevii sunt o forță, iar acest lucru îl văd prin simplul fapt că au ales ca această întâlnire să aibă loc într-o universitate, ceea ce relevă apropierea lor de mediul universitar. Da, vă vrem, să pășiți cu încredere pe calea învățământului universitar”, a mai spus ministrul Educației.
Aplauze pentru Onița
Rectorul Universității din Oradea, a fost la rândul său aplaudat intens de cei prezenți pentru alocuțiunea sa, lăudând relizările lui Horia Onița, care a ajuns președintele CNE și care conform lui Constantin Bungău „chiar dacă a ajuns pe cea mai înaltă poziție ca elev, cea de președinte a CNE, Horia Onița, <gojdistul> nostru nu a primit note mai mari la școală datorită funcției sale și nici nu a fost remunerat pentru acest lucru ”.
Oniţa le-a readus aminte colegilor săi că CNE trebuie să dezbată problemele elevilor legate de codul drepturilor şi obligaţiilor elevilor, de programa şcolară şi reforma curriculară, despre manualele şcolare şi banii pentru decontarerea transportului elevilor. La tribună au mai luat cuvântul și i-au felicitat pe elevi și Alin Florin Novac-Iuhas, Claudia Timofte, Cornel Popa și Huszar Istvan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!