Rectorul Constantin Bungău, a prezentat miercuri Planurile Operaţionale ale Universităţii Oradea pentru 2012 respectiv 2013, adică lista obiectivelor auto-impuse.
Obiectivul suprem pentru acest an, a subliniat Bungău, este obţinerea gradului de «Încredere ridicată» din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Acum, UO deţine calificativul «Încredere».
„Aşteptăm în toamnă o comisie ARACIS care să evalueze circa 20 de programe de studii precum şi managementul calităţii per Universitate. Noi ne dorim să avansăm la gradul de «Încredere ridicată»”, a anunţat Bungău.
Euro-evaluare
Până atunci, rectorul a amintit că între 17 şi 19 martie va reveni la Oradea o comisie din cadrul Programul de Evaluare Instituţionala a European University Association (EUA). „Vizita va fi urmată de un raport final al EUA. Nu avem predictibilitate care va fi cuantificarea Universităţii noastre. S-ar putea să dispară actuala ierarhizare a universităţilor. Aşa încât nu mai ştii pe ce buton să apeşi, unde să pui accentul”, a încheiat ideea Bungău.
Tot pentru acest an, Executivul Universităţii şi-a propus să continue lucrările la clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice din campusul B şi la sediul Facultăţii de Arte, să amenajeze o parcare şi spaţii verzi în campus, să reabiliteze amfiteatrele din pavilioanele A şi B, să amenajeze decanatul şi faţada clădirii Facultăţii de Protecţia Mediului şi să reabiliteze Clubul Studenţesc din campus.
Rectorul a condiţionat însă efectuarea acestor lucrări de asigurarea finanţărilor.
Tot prin euro-proiecte
„Nu se prevăd foarte mulţi bani pentru investiţii de la Ministerul Educaţiei. Aşa încât va trebui să apelăm la proiecte externe pentru care vom avea nevoie de un fond de rulment”, a anunţat Bungău. Acesta a amintit şi de linia de credit de 5 milioane de euro deschisă în decembrie la Banca Transilvania pentru asigurarea cotei proprii de finanţare a proiectelor europene.
„Nu am apelat încă la linia de finanţare. Am drămuit bănuţii, i-am rostogolit, am lăsat şi nişte arierate. Linia de credit o păstrăm pentru a putea susţine, în caz de necesitate, proiectele de cercetare”, a spus rectorul.
Întrebat câţi bani are de primit Universitatea odată cu proaspăta deblocare a programului POSDRU, Bungău a răspuns că circa două milioane de euro.
70% din planul pe 2012
Rectorul a precizat şi că din obiectivele Universităţii stabilite în 2012, s-au îndeplinit 70%. Motivul neîndeplinirilor a fost insuficienţa fondurilor şi faptul că 2012 a fost an electoral la UO. Constantin Bungău a şi exemplificat. Nu s-au acordat diplome de merit şefilor de promoţie şi diplome de excelenţă pentru media 10 la studiile de licenţă. S-a amânat amenajarea Institulului de Cercetare dorit dincolo de Campusul C3, amenajarea Clubului Studenţesc şi implementarea unui Program de Învăţământ la distanţă.
Reuşitele anului trecut
Dintre reuşitele administrative ale anului trecut, rectorul a amintit lansarea noului site al Universităţii precum şi funcţionalizarea site-ului infostudenti prin intermediul căruia studenţii îşi pot afla notele la examene printr-un user şi o parolă. O altă reuşită a fost acreditarea Editurii Universităţii Oradea. „Prorectorul Sorin Şipoş a depus o muncă titanică alături de colegii din 15 facultăţi pentru a acredita Editura, care este o verigă esenţială în susţinerea procesului de cercetare. Ca cercetător este cunoscut doar prin ceea ce publici”, a conchis Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!