Ajungând miercuri la subiectul gestionării resursei umane, rectorul orădean Constantin Bungău a făcut o referire la regretabilul incident a cărui victimă a fost, sâmbătă, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice din Cluj Napoca.
„Cât priveşte gestionarea resursei umane, există o adevărată «istorie» la nivel naţional. La noi s-au respectat normările didactice. Însă la universităţi mari din ţară există probleme grave datorate supra-normărilor. E regretabil că s-a ajuns să auzim de universitari căzuţi de la etaj”, a declarat ieri rectorul Bungău fără să ofere alte detalii.
În context, rectorul Bungău a precizat doar că recent s-a încheiat un control de rutină al Curţii de Conturi la Universitatea din Oradea. „După şase săptămâni de control de audit pe zona Direcţiei Economice şi economico-administrative, Curtea de Conturi a impus foarte puţine măsuri de corecţie”, a subliniat Constantin Bungău.
Zile cu peste 24 de ore…
De precizat însă că în alte universităţi, Curtea de Conturi a descoperit supra-normări de ore ale universitarilor, îndeosebi pe proiecte europene. Astfel, pe lângă orele de la catedră, unii universitari din ţară au semnat şi un cumul de ore prestate în cadrul proiectelor europene pentru a fi remuneraţi suplimentar cu sume consistente. Însumându-se orele de la catedră cu cele semnate pe proiecte s-a ajuns la situaţii hilare, cu zile în care profesorii nu şi-au lăsat nici măcar ore de somn…
Alunecare ori suicid?
Cazul decanului clujean Dumitru Matiş a fost mediatizat intens în week-end.
Decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, a fost internat, sâmbătă, cu multiple fracturi provocate de o cădere de la etajul propriei locuinţe.
Întrucât ISU Cluj a intervenit la o alertă de „tentativă de suicid”, poliţia clujeană a luat în calcul şi această posibilitate pe lângă cea de accident. Însă apropiaţii şi colegii universitari resping ipoteza căderii intenţionate.
„Nu ştiu ca domnul profesor să aibă probleme deosebite. Conduce o facultate mare şi foarte grea şi avem multe probleme, avem 8.000 de studenţi şi 8.000 de probleme, avem multe activităţi. Eu am înţeles că i s-a făcut rău şi că a alunecat de pe casă (…). Eu ştiu că infarctul i-a provocat dezechilibrul”, a declarat prodecanul clujean Ioan Lumperdean.
Iar dr. Monica Costin a confirmat că infarctul suferit ar fi putut provoca alunecarea de pe imobil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!