Comisia Europeană a aprobat vineri Proiectul de Reabilitare a Sistemului de Termoficare Urbană la Nivelul Municipiului Oradea – pentru Perioada 2009 – 2028, în Scopul Conformării la Legislaţia de Mediu şi Creşterii Eficienţei Energetice
Costul proiectului este de 77,77 milioane de euro, din care 5% reprezintă contribuţia municipalităţii, 50% – contribuţia Uniunii Europene şi 45% contribuţia Statului Român.
Proiectul presupune investiţii pentru reabilitarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiu, în vederea conformării la politica comunitară în ce priveşte reducerea poluării aerului.
Aceste investiţii vor permite scăderea concentraţiilor emisiilor de SO2 şi NOx, având astfel ca efect îmbunătăţirea calităţii aerului.
Proiectul prevede construirea a două cazane de apă fierbinte (116,3 MWt) pe gaz natural şi păcură, construirea unui cazan de apă fierbinte (87,2 MWt) pe gaz natural, instalarea în incinta unităţii CET 1 a unei instalaţii de cogenerare cu turbină cu gaz şi a unui cazan recuperator de căldură cu ardere suplimentară, instalarea sistemelor auxiliare, reabilitarea parţială a reţelei de transport, asistenţă tehnică.
Urmează încheierea contractului de finanţare între Primăria Oradea şi Ministerul Mediului, după care se vor organiza procedurile de licitaţie pentru implementarea efectivă a proiectului.
„Acest proiect este unul dintre cele mai importante câştigate de municipalitate, iar implementarea lui va produce efecte pozitive pentru toţi locuitorii municipiului”, a comentat primarul Ilie Bolojan.
Adio conducte ciuruite
Degradarea actualelor conducte termice a înmulţit în ultimii ani spărturile şi, implicit, intervenţiile la avarii. Iar pe lângă cheltuieli, seriile de reparaţii au provocat orădenilor un disconfort indiscutabil prin sistarea agentului termic sau a apei calde menajare. Dealtfel, chiar şi săptămâna aceasta conducerea CET şi-a cerut scuze pentru disconfortul provocat consumatorilor situaţi pe 60 de străzi desrvite de 16 puncte termice care au trebuit închise pentru reparaţii curente.
Ca atare, e salutară reabilitarea magistralelor de transport în cadrul proiectului european.
Un alt disconfort provocat orădenilor de vechimea instalaţiilor de la CET este poluarea. Inclusiv ieri, furnalul CET scotea un fum gros în condiţiile în care a produs doar apă caldă menajeră, şi doar pentru o parte a oraşului.
Un dezavantaj recunoscut şi de edili este că euro-proiectul de reabilitare a CET impune trecerea pe gaz, a cărui preţ este mult mai „exploziv” decât cel al cărbunelui.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!