Nici un picior de miel n-a călcat ieri până la ora 14:00, prin Piaţa Ioşia, singurul loc din Oradea autorizat pentru sacrificarea mieilor. Măcelarii aşteptau să se apuce de jupuit. Cumpărătorii au încercat şi ei marea cu sarea încă de la primele ore. Mulţi au venit să se informeze de preţuri, dar n-au avut de la cine. Doctorii veterinari erau şi ei la datorie. Reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public Oradea erau şi ei pregătiţi. Lipsea doar obiectul muncii – mielul.
Miei lipsă la apel
„Aşteptăm să vină mieii. Noi suntem pregătiţi să-i prelucrăm. Şi anul trecut, în prima zi, au venit mai târziu, după amiază”, ne-a spus Traian Luncan, unul dintre măcelari.
Explicaţiile lipsei mieilor ar fi diverse. Unii dintre ciobani preferă să dea mieii engross sau la export. Astfel scapă de cheltuiala cu taxele şi cu drumurile. Fiecare miel adus la piaţă este taxat cu 10 lei. Dacă nu se vinde, a doua zi este taxat din nou. Plus taxele cu adeverinţele medicale şi cu drumul.
„Eu i-am vândut la un arab cu 15 lei kilogramul de miel viu. Sunt mulţumit că am scăpat de alte cheltuieli”, ne-a declarat un cioban.
Pe de altă parte, mulţi orădeni preferă să cumpere două – trei kilograme de miel. Aşa că aleg măcelăriile sau marile magazine care comercializează carnea de miel cu preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei.
Adrian Comăniciu, directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor ne-a declarat că, mieii s epot vinde prin orice magazin de specializate cu condiţia să fie sacrificaţi în abatoare. Mieii sacrificaţi în Piaţa Ioşia şi Piaţa din Beiuş, singurele autorizate pentru această activitate, se pot vinde doar acolo.
„În ceea ce-i priveşte pe ciobanii care aduc miei la piaţă, trebuie să aibă, obligatoriu miei identificaţi (crotaliaţi). Mieii trebuie însoţiţi de foaia de transport, certificatul sanitar veterinar şi o declaraţie a medicului veterinar privind lanţul alimentar”, a precizat Adrian Comăniciu.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!