Femeile din România şi din Bihor au şase egale cu bărbaţii. Femeile pot să acceadă la posturi de conducere la fel cu bărbaţii. Femeile nu sunt discriminate în România, care respectă întru totul legile europene în domeniu. Teoretic, afirmaţiile anterioare sunt adevărate. În practică situaţia stă cu totul altfel.
Acestea sunt premizele de la care au pornit beneficiarii şi partenerii proiectului „Un viitor mai bun pentru femeile din judeţul Bihor”, care a fost lansat joi, 11 septembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS) Oradea.
Beneficiarul proiectului este CCS Oradea, în parteneriat cu AJOFM Bihor, AMS Human Resources SRL şi Asociaţia Consult Pro Education. „Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European «Investeşte în oameni» şi are valoarea totală de 1.979.056 lei. Perioada de implementare este 01.05.2014 – 31.10.2015”, a declarat Marius Creţu, directorul CCS Oradea.
Obiective
Proiectul se adresează unui număr de 350 de femei din judeţul Bihor şi are ca prioritate consolidarea principiului accesului egal pentru toţi pe piaţa muncii. „Obiectivul general al proiectului este creşterea oportunităţilor de ocupare şi de construire a unei cariere profesionale pentru femeile din judeţul Bihor prin promovarea şi conştientizarea principiilor incluziunii sociale şi egalităţii de şanse, respectiv prin măsuri de creştere a încrederii în sine şi de calificare a femeilor”, a precizat Marius Creţu.
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este de a îmbunătăţi percepţia şi atitudinea reprezentanţilor administraţiei publice, societăţii civile şi angajatorilor faţă de principiile incluziunii sociale şi egalităţii de şanse şi de gen. Un alt obiectiv specific este dezvoltarea motivaţiei femeilor de a obţine acces egal la ocupare şi promovare în carieră în vederea îmbunătăţirii vieţii profesionale şi sociale.
280 de femei din judeţul Bihor vor beneficia de programe de calificare pentru a obţine acces egal de ocupare şi promovare în carieră.
În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de calificare în domeniile: cameristă, lucrător hotelier, administrator pensiune turistică, brutar, patiser, operator introducere, validare şi prelucrare date, lucrător în comerţ, confecţioner-ansamblor articole textile, frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist, infirmieră, îngrijitor bătrâni la domiciliu.
Femeile din Bihor vor beneficia de programe de sprijin pentru iniţierea unei afaceri şi dezvoltarea carierei. Minim cinci femei vor demara o activitate independentă.
Prin acest proiect vor fi create trei comitete locale pentru garantarea respectării şi aplicării principiului egalităţii de şanse şi vor fi înfiinţate şi dotate trei centre de aplicare a principiilor egalităţii de şanse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!