Arbitrul a revenit duminică noaptea de la Barcelona, unde a fost trimis de Federaţia Internaţională de Nataţie să oficieze la Campionatul Mondial. A condus opt meciuri, majoritatea cu grad ridicat de dificultate. S-a achitat cu brio de misiunea avută, devenind după prestaţiile din ultimii ani unul dintre cei mai valoroşi arbitri la nivel internaţional. Despre Campionatul Mondial de polo, arbitrul orădean ne-a acordat un interviu.
Jurnal bihorean: Ţi-ai îndeplinit obiectivul şi la acest Campionat Mondial. Înainte de a pleca sperai la o semifinală şi un meci pentru medalii…
Adrian Alexandrescu: Aşa este, şi până la urmă mi-a ieşit. Am arbitrat semifinala dintre Spania şi Ungaria din turneul feminin, un meci extrem de spectaculos, în care maghiarele conduceau cu 12-9, dar Spania a revenit puternic pe final şi a câştigat cu 13-12, iar în competiţia băieţilor am condus finala pentru medaliile de bronz. Croaţia a fost peste Italia şi s-a clasat pe locul trei. Consider că pentru mine a fost un pas înainte în carieră, oficiind la meciuri importante de la acest campionat.
Jb: Care a fost cel mai greu meci pe care l-ai arbitrat?
A.A.: De departe, cel mai dificil a fost duelul din sferturi dintre Italia şi Spania, câştigat de italieni cu 4-3. A fost un meci cu încărcătură mare şi o presiune imensă. S-au marcat cele mai puţine goluri de la acest mondial, fiind totodată şi o lecţie de joc defensiv predată foarte bine de cele două echipe.
Jb: Prestaţia naţionalei cum o consideri?
A.A.: Nu e datoria mea să analizez, dar e clar că România a dezamăgit la acest Campionat Mondial. Trebuie făcut ceva pentru că în ritmul acesta riscăm să ajungem în lumea a treia a poloului. Acum ne-a învins Kazahstanul, în pregătiri Georgia, nu cu mult timp în urmă Japonia, echipe care au progresat foarte mult, în timp ce noi regresăm.
Jb: Pentru tine ce mai urmează în acest an pe plan internaţional?
A.A.: Vor fi câteva luni mai liniştite din punctul de vedere al arbitrajului, până spre iarnă când vor fi meciurile din cupele europene. Pe plan intern vor fi meciuri din Superliga Naţională.
Jb: În ultimii doi ani ai oficiat la competiţii importante inter-cluburi (n.r. Liga Campionilor) sau în care au fost angrenate echipele naţionale (n.r. – Campionat European, Campionat Mondial, Jocuri Olimpice, Liga Mondială). Care ar fi ţinta ta pentru viitor?
A.A.: Visul meu este să arbitrez o finală la viitoarele Jocuri Olimpice, fie că va fi Rio de Janiero în 2016 sau cele din 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!