Fost director al CET Oradea încă de la înfiinţare, din anul 1965 şi până în 1967, pensionarul Traian Copil critică acum soluţia aleasă de municipalitatea orădeană pentru retehnologizarea centralei electrotermice. Copil spune că gazul, ales de Primărie, nu e o materie primă care să-i liniştească pe orădeni, din cauza preţului prea puţin predictibil. „Soluţia pe gaz e relativ rapidă, se profită de posibilitatea fondurilor Uniunii Europene, dar nu e o soluţie care să aducă ieftinirea gigacaloriei. Mai degrabă ridică semne de întrebare cu privire la preţul, deoarece gazul se scumpeşte peste tot!”, avertizează Traian Copil, de la sediul PSD Bihor. Copil atrage atenţia asupra oscilaţiilor preţului la gaz şi spune că România nici măcar nu-şi poate pune problema unei comparaţii cu Occidentul în materie de preţ pentru gaz, deoarece la noi e oricum mai scump.
Un mix de surse
„Cu gazul, stăm la robinetul altora, în condiţiile în care avem soluţii proprii. Mă refer la cărbuni. Şi trebuie profitat şi de rezerva de apă geotermală pe care o are Oradea. Aşadar, soluţii există. Nu trebuie decât să fie montată instalaţia de desulfurare şi se rezolvă şi problema de mediu”, atrage atenţia fostul director al CET. Traian Copil spune că încă de la crearea CET s-a mers pe alimentarea acestuia cu cărbuni, dat fiind faptul că Bihorul are resurse de cărbuni în nordul judeţului, la Voivozi. De altfel, fostul director avertizează că renunţarea de către CET la sursa de cărbune ar provoca probleme sociale în zona minieră, putând fi pierdute locuri de muncă.
Ca o concluzie, Traian Copil propune pentru producerea energiei de către Electrocentrale SA „un mix de surse, cu posibilitatea de a opta în funcţie de preţul la care se produce energia dintr-o sursă sau alta”. „De ce să nu apelăm în continuare la această sursă (la cărbune – n.r.)? Eu nu înţeleg”, a încheiat, mâhnit, fostul director, ajuns acum la vârsta a treia.
Cu gazul înainte!
Electrocentrale SA Oradea a accesat un proiect de retehnologizare, în valoare de 78 milioane de euro, care include construcţia unei centrale de producere a energiei termice având ca resursă gazele naturale. De asemenea, proiectul include reabilitarea magistralelor de transport. În ciuda criticilor primite în mai multe rânduri pentru alegerea variantei gazului ca sursă pentru producerea energiei termice, conducerea Primăriei Oradea continuă să-şi apere alegerea, dând de înţeles în primă fază că UE nu ar finanţa retehnologizările cu menţinerea cărbunelui ca materie primă. Ulterior, primarul Ilie Bolojan a adoptat un discurs diferit, spunând că, de fapt, au ales gazul pentru că se aşteaptă ca în câţiva ani UE să-i oblige oricum să treacă pe gaz!
În ciuda opţiunii Oradiei pentru gaz, sunt exemple în ţară în care centralele electrotermice au accesat fonduri europene pentru retehnologizare pe cărbune. Trei exemple în acest sens: CET-urile din Timişoara, Iaşi şi Govora (judeţul Râmnicu Vâlcea).
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!