În Bihor, începe căutarea controversatelor gazelor de şist. O firmă cu sediul la Budapesta – Acoustic Geophysical Services (AGS) – va căuta să-i convingă pe preoprietarii terenurilor din perimetrul EX-2 Tria să accepte punerea la dispoziţie a terenurilor pentru prospecţiuni seismice. Este un prim pas spre exploatarea acestor hidrocarburi din subsolul Bihorului. AGS lucrează pentru NIS Petrol România – compania sârbească, subsidiară Gazprom – care a concesionat de la ANRM perimetrele de exploatare de la Tria şi Băile Felix. Pentru primul dintre ele există şi acordul Guvernului.
„Totul e la suprafaţă”
„Identificăm proprietarii, intrăm în contact cu primăriile, care ne ajută să luăm adresele lor. Sunt reacţii pro şi contra. Lumea nu e încă bine informată şi din cauza asta merge un pic mai greu. Am intrat şi suntem în discuţii şi cu Consiliul Judeţean. Ei ne-au cerut informații – cum e tehnologia, ce se foloseşte”, ne-a declarat Mihai Atofanei, reprezentantul AGS, transmiţând că s-a discutat deja cu primăriile Biharia, Sălard şi Cetariu.
L-am întrebat pe Atofanei în ce constă procedura de colectare a datelor seismice. „Sunt întinşi nişte senzori pe aliniamente prestabilitice, legate prin cabluri. Apoi, mergem cu maşinării, denumite Vibrotech, de dimensiunea unor combine agricole, care pun unde în pământ. Propagarea undelor este înregistrată de senzorii pe care îi întindem noi, în prealabil. Totul e la suprafaţă. Nimic nu se întâmplă la subsol”, asigură Atofanei, adăugând că un Vibrotech are asupra terenului „acelaşi impact ca o Glorie ce seamănă grâul”. „Pe teren rămâne urma unor cauciucuri cu 80-90 centimetri lăţime”, mai precizează omul AGS. Cei ce îşi vor da acordul pentru a se recolta date seismice de pe terenul lor vor fi despăgubiţi „la preţul pieţei”, declară Atofanei. Omul AGS nu a vrut totuşi să ne spună cât ar fi despăgubirea la hectar. „Depinde cum e dispus terenul. Noi afectăm între 2 şi 3% din suprafaţa terenului”, susţine acesta, anunţând că prospectările propriu-zise vor debuta doar după recoltarea grâului, iar această etapă va dura 130 de zile.
„Oamenii nu prea vor să lase”
„Un impuls (semnal seismic) de foarte mică intensitate se generează prin intermediul unui utilaj numit VIBROTECH şi va parcurge subsolul până la obiectivul geologic de prospectat, aflat la mare adâncime, de unde prin reflexie va reveni şi va fi recepţionat până la o depărtare de peste 10.000 de metri de la locul generării”, se arată într-o notă de informare transmisă de AGS Primăriei Biharia.
Viceprimarul de Biharia, Szilagyi Zoltan, confirmă faptul că cei de la AGS au venit la Primărie şi ulterior i-au contactat pe locuitorii comunei din satele Biharia şi Cauaceu. La fel cum au fost şi la Diosig, transmite viceprimarul. Însă, deşi spune că reprezentanţii firmei „au venit cu bun simţ”, viceprimarul Szilagyi spune că, din ce a aflat el, „oamenii nu prea vor să lase”. Întrebat dacă AGS a cerut permisiune pentru prospecţiuni inclusiv pe terenurile-proprietate publică de pe raza comunei, Szilagyi a negat, spunând că nu ştie „unde vor să facă ei studiu”. „Au cerut de la Primărie autorizaţie pentru drumurile agricole. Noi am zis: «Tu te înţelegi cu X din Biharia, îţi voie să faci studii pe terenul lui, vii, ne araţi unde e parcela şi noi vă dăm să intri cu utilajul pe drumurile agricole». Atât”, ne-a mai transmis viceprimarul Bihariei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!