UPDATE!
Guvernul a emis un comunicat de presă: „Primul-ministru Victor Ponta l-a desemnat în această dimineață pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare până la ședința de Guvern ce va avea loc mâine, despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte, în cazul operațiunilor de ieri, după producerea accidentului aviatic din județul Cluj. Toate aceste informații vor fi transmise Primului-Ministru, pentru ca, în cursul ședinței de guvern de mâine, să fie analizată activitatea fiecărei instituții implicate și să fie luate măsurile care se impun”.
Gheorghe Giurgiu a declarat, marţi dimineaţă, pentru Mediafax, că în momentul în care a ajuns la locul accidentului i-a auzit pe răniţi cum strigau de durere, unul dintre ei fiind cu ambele picioare rupte, iar sătenii au făcut o targă din lemnele copacilor, cu o pătură, pentru a-l transporta.
Supravietuitorii au fost transportati la spitalul din Cluj Napoca. Tupul neinsufletit al pilotului Adrian Iovan a fost scos cu greutate din avion deoarece acesta se afla la o altitudine de 1500 de metri iar salvatorii au trebuit sa transporte echipamentele de descarcerare pe un drum accidentat.
Pilotul avionului, Adrian Iovan, a decedat incarcerat in avion. In cursul serii de luni a fost confirmat si decesul tinerei rezidente aflate in avion. Aceasta a decedat in urma unui stop cardiorespirator. Localnicii din zona Beliș au ajuns primii la victime dupa 6 de ore de cautari iar apoi au sosit cei de la Salvamont Bihor. Supravietuitorii au fost transportati luni seara la un club de offroad unde au primit ingrijiri medicale.
Un avion care transporta medici de la Bucureşti la Oradea, pentru a conduce o intervenţie chirurgicală de prelevare de organe la o femeie de 64 de ani s-a prăbuşit luni, a aterizat forţat sau s-a prăbuşit controlat, în jurul orei 15:00, la o altitudine de circa 1400 de metri.
La bordul avionului se aflau sigur cinci persoane: dr. Sorin Ianceu, din Bihor, care face stagiu de chirurgie hepatică la Bucureşti şi se întorcea acasă să ajute la operaţie, dr. Radu Zamfir, expert în chirurgie hepatică, de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias şi o asistentă sau un copilot.
În avion se mai aflau se pare încă un medic de la Spitalul Sfânta Maria şi un student.
Avionul era condus de reputatul pilot Adrian Iovan şi s-a prăbuşit în zona Beliş (judeţul Cluj). Acesta avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.
Din pricina teribilului accident aviatic, nu s-a mai trimis niciun alt avion cu experţi în prelevare/transplant. De aceea, pacienta de la Spitalul Judeţean Oradea, aflată în moarte cerebrală din pricina unei hemoragii cerebrale a fost supusă doar unei intervenţii de prelevare a rinichilor. Operaţia a fost condusă de experţi medicali din Cluj, ajunşi la Oradea la ora redactării acestui material.
Victimele au supravieţuit accidentului, suferind leziuni diferite. Dr. Ianceu a scăpat cu o contuzie la coloana cervicală şi o fractură de braţ.
De la ISU Bihor au plecat să ajute un echipaj de terapie intensivă mobilă condus de dr. Beres Zsolt de la SMURD Bihor, două echipaje cu paramedici şi un autocamion cu 22 de subofiţeri şi un ofiţer de la staţia de pompieri din Ştei. Şi salvamontiştii bihoreni au participat la misiunea de salvare. Sute de de oameni *inclusiv localnici) au pornit în căutarea şi recuperarea accidentaţilor, în condiţii grele: de ceaţă, zăpadă chiar şi până la brâu şi teren montan accidentat, acoperit de pădure.
Citiți principiile noastre de moderare aici!