Cursele speciale subvenţionate de Consiliul local, facilităţile acordate unor ong-uri sociale sau cele de care au beneficiat unele asociaţii culturale sunt propuse spre anulare. „Regulamentul de acordare a facilităţilor la transportul public local de călători pentru categoriile de persoane beneficiare de pe raza administrativ teritorială a municipiului Oradea” reglementează subvenţia pentru elevi şi studenţi şi trece în cârca societăţii locale de transport în comun, OTL SA, toate celelalte categorii de beneficiari. Dezbaterea proiectului de regulament este anunţată pentru joi după-amiază, de la ora 16.00, în Sala Mare a Primăriei.
Nu şi în vacanţe
Elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal acreditat/autorizat din unităţile şcolare din Oradea vor beneficia de tarif redus cu 50% la transportul cu OTL SA pe toată perioada anului calendaristic. Orfanii şi elevii din învăţământul special sunt propuşi pentru gratuitate. Studenţii, în schimb, vor beneficia de acestă facilitate numai pe perioada anului şcolar, nu şi în vacanţe. Studenţii orfani sau proveniţi din orfelinate beneficiază de gratuitate la transportul în comun, dar nu şi-n vacanţe. „Legea învăţământului şi sistemul şcolar s-a schimbat de la ultimul regulament pentru facilităţi şi era nevoie de modificări. Pe timpul vacanţelor nu ar trebui să beneficieze de reducere, spre exemplu”, precizează Arina Moş, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO).
Devine, astfel, necesar ca Universităţile să comunice Municipalităţii calendarul educaţuional anual. „Am cerut structura anului universitar de la Universitatea Oradea. Cursurile şi examenele se termină pe 14 septembrie şi-n 1 octombrie începe noul an. Chiar dacă nu sunt cursuri vara, studenţii au practică şi examenele restante. Pentru două săptămâni efective de vacanţă, nouă ne este tehnic, imposibil de implementat cerinţa legii”, comentează Csuzi Istvan, managerul OTL SA. Spre deosebire de universitatea de stat, Universitatea Partium a comunicat la ASCO data de 7 iulie 2013 pentru terminare a anului universitar şi 1 septembrie pentru reluarea cursurilor.
Proiectul de regulament modifică şi vârsta de gratuitate pentru preşcolari: aceasta va fi cuprinsă între 3 şi 6 ani. Anterior, gratuitatea se acorda până la 7 ani dar, cu introducerea clasei zero de la şase ani, limita se modifică.
Noul act normativ propune ca OTL SA să preia mai multe categorii sociale care beneficiază de gratuitate: pensionarii de toate felurile,
veteranii şi văduvele de război, deportaţii, fosţii deţinuţi politici, victimlele comunismului, cei cu certificat de revoluţionar din 1989 împreună cu persoanele cu dizabilităţi, asistenţiii personali şi însoţitorii acestora. Pentru toţi aceştia, OTL SA va stabili actele doveditoare necesare, va întocmi dosarele şi va elibera cardurile de călătorie, se arată în propunerea de regulament. Finanţarea acestora se face exclusiv din bugetul OTL SA.
Pomelnic de anulări
Cu intrarea în vigoare a regulamentului propus spre dezbatere, se anulează o lungă listă de hotărâri ale Consiliului local, cele mai vechi datând din 2003. Acestea ofereau gratuităţi sau reduceri pentru grupuri sau asistaţi sociali ai unor ong-uri sau asociaţii precum SUPHAR, Centrul de Misiune Creştină pentru Rromi, Centrul de Zi din Oradea, Corul Veteranilor sau Corul Hilaria. „Unele dintre grupurile de beneficiari se suprapun peste categoriile care beneficiază, din start, de reducere sau gratuitate la transport în comun. Corul Veteranilor, spre exemplu, este compus din pensionari şi se încadrează, deci, pentru subvenţie”, apreciază directoarea ASCO.
Anulează cursele speciale
Sunt propuse spre anulare şi două curse speciale subvenţionate de Consilul local pentru Liceul Teologic Sf. Ladislau şi pentru Grădiniţa 46 de pe strada Feldioarei.
„Pentru noi această cursă e foarte utilă, ne folosim de ea. Ar fi păcat să fie anulată. Serveşte elevilor din cartiere, care ne frecventează, să ajungă la timp la cursuri. Cursa nu s-a acordat cu o anumită reducere, nu e gratuită”, spune directoarea unităţii şcolare, Zalder Eva. Conform HCL-ului care o reglementează, cursa face traseul Cazaban – Vladimirescu – Eroului Necunoscut – sediul liceului, la preţul de 52 de lei pe zi plus TVA.
„Am făcut acest regulament ca să am criteriu. Nu pot, de exemplu, să dau gratuitate sau cursă specială unei şcoli şi altora nu. Şcolile care au nevoie de aceste curse le pot discuta direct cu OTL-ul, fără a mai trece prin ASCO”, comentează Arina Moş.
Voluntariatul, tras pe dreapta?
Fără vreo legătură cu facilităţile la transport în comun, proiectul de regulament ar anula şi regulamentul de funcţionare al Centrului Unic pentru Voluntariat Comunitar. Nu mai departe de anul trecut, în plină campanie electorală, Municipalitatea şi ASCO a arganizat o gală a voluntariatului onorată inclusiv de primarul Ilie Bolojan şi de deputata Florica Cherecheş. La nici un an de la evenimentul festiv, ASCO iniţiază anularea regulamentului de funcţionare a centrului de coordonare şi, implicit, dizolvarea structurii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!