Decizia Ungariei de a prelungi şi la graniţa cu România gardul existent deja la graniţa cu Serbia nu a rămas fără ecou. Premierul Victor Ponta a declarat deja că „gardul de la graniţe scoate Ungaria din Europa”.
Cota de refugiaţi şi rostul gardului maghiar
CSAT este aşteptat să accepte sau nu cota de refugiaţi stabilită României de către Comisia Europeană la 6.937 de persoane, după ce preşedintele Iohannis a respins ideea de cotă impusă, iar premierul Ponta a declarat că România nu poate să găzduiască mai mult de 1.500 de refugiaţi. Între timp, cancelarul german Merkel şi omologul său austriac Faymann au cerut un summit UE pe tema refugiaţilor, tocmai din cauza statelor est-europene care refuză cotele impuse. Printre acestea, şi Ungaria, ce intenţionează să-şi extindă gardul metalic anti-imigranţi orientali şi la graniţa cu România. Deşi premierul şi MAE acuză Ungaria pentru acest gest, reprezentanţii UDMR şi ai PPMT asigură că gardul nu este împotriva cetăţenilor români. Ci, dimpotrivă, oferă confort României, descurajând imigranţii să treacă pe aici în ruta lor spre vestul şi nordul Europei!
“Unii oficiali maghiari să-i ţinem după gard”
Victor Ponta: „Unii oficiali maghiari ar trebui să-i ținem după gard, să nu se mai plimbe prin Transilvania sau în Europa și să spună lucruri ciudate. Pot să fie, printre refugiați, și teroriști. Ungaria, prin faptul că ridică un gard și aruncă problema în România, Serbia, Austria, se scoate din Europa. Noi suntem mai europeni decât ei. Eu ma gandesc cu groază la un singur lucru care e posibil: ce facem dacă militarii maghiari se apucă şi trag sau ucid nişte copii, nişte femei? România are, în partea de est, un conflict mult mai grav, în Ucraina. În Moldova sunt tulburări și probleme foarte mari. Ideea că cineva pune un zid cu câini și cu militari nu va rezolva problema, sperând să o arunce la români, la sârbi sau la austrieci. Facem și noi un zid, face și Austria un zid, ce am rezolvat?”, a spus prim-ministrul la Antena 3. La rându-i, europarlamentarul bihorean Emilian Pavel a votat pentru atribuirea cotelor de imigranţi, inclusiv României, înainte ca preşedintele Iohannis să transmită că România refuză, de fapt, să i se impună cote de refugiaţi de către birocraţii de la Bruxelles. Şi fostul primar al Oradiei, Petru Filip, actualmente şef al Comisiei de politică externă din Senat respinge iniţiativa Guvernului Orban Viktor. „Un astfel de gard nu are, după părerea mea, decât o valoare simbolică, nicidecum de oprire fizică a imigranților dacă s-ar pune problema, lucru care s-a văzut și în cazul gardului făcut între Ungaria și Serbia. Nu cred că asta este soluția. Soluția va fi tot cea legată de instituțiile europene și de modul în care structurile de decizie comună la nivelul Uniunii vor hotărî referitor la această problemă”, crede Filip. Cum gardul va fi extins şi la frontiera cu România, Filip consideră că acesta nu va face decât să dea apă la moară discursurilor de tip naționalist și care nu cred că, în acest moment, pe lângă toate celelalte probleme care oricum sunt, este o soluție, ci din contră, pune paie pe foc”.
În schimb, reprezentanţii UDMR şi ai PPMT nu condamnă gardul maghiar. Dimpotrivă. „Nu sunt adeptul nici măcar al graniţelor în multe situaţii, dar cred că situaţia în momentul de faţă este una excepţională. Acest gard face o protecţie inclusiv pentru România. Se vede clar că în urma deciziei Ungariei, valul de emigranţi din Serbia nu au mai ales ruta bănăţeană, ci ruta Croaţia-Slovenia-Austria. Această rută a imigranţilor trebuia să găsească o nouă direcţie. O rută avansată era spre România”, crede preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. „Duminică, Germania a trimis armata la graniţa cu Austria, iar Austria a închis frontiera la graniţa cu Ungaria. Eu cred că până la urmă este o problemă ce trebuie rezolvată în zona de conflict. Dacă nu reuşim să stabilizăm zona Orientului Mijlociu, Siria, noi cu toţii, Europa, NATO şi ONU nordul Africii, acest val de imigranţi va continua. Aici tratăm doar efectul, nu şi cauza acestui val de imigranţi. În Turcia sunt 2,5 milioane de emigranţi. După patru ani vor trebui să decidă asupra propriilor vieţi. Trebuie privit mai amplu.
Szabo Odon cere o Armată a UE
„Niciun cetăţean român sau maghiar nu va fi afectat. Nu cred că vreun cetăţean român sau maghiar a trecut ilegal frontiera. În schimb, Ungaria trebuie să apere graniţele Schengen. Este primul stat Schengen care se confruntă cu această situaţie. Nimeni nu se întreabă de ce pot să plece aceşti imigranţi din Grecia. De ce ajung să fie aduşi în Bulgaria, Serbia, Muntenegru?”, afirmă Szabo, care avansează necesitatea creării unei Armate unite a Europei. „Nu cred că toţi cei care vin sunt terorişti, majoritatea fug din faţa războiului şi trebuie ajutaţi. Însă poate ar fi momentul să fim şi mai uniţi. Poate ar fi momentul să facem un pas şi mai mare, pentru o UE puternică, în care să avem şi o forţă armată a Uniunii Europene, cu care, în asemenea situaţii, să putem interveni pentru stabilizarea zonelor de conflict, apărând atât cetăţenii de acolo, cât şi valorile UE”.
Szilagyi: Ponta, „reacţie deplasată”
Fost candidat la Preşedinţia României, preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt subliniază că gardul nu e împotriva cetăţenilor români. „Nu afectează cetăţenii români, care şi până acum au beneficiat de punctele de trecere ale frontierei marcate, cele oficiale. Acest gard metalic este pentru imigranţii ilegali ce vor să treacă graniţa de vest a României în mod fraudulos. Cred că noi, ca cetăţeni români din zona de vest a României vom avea de beneficiat de pe urma gardului, pentru că nu vor veni pe aici, ci vor ocoli. Când Germania a lansat anunţul că îi primim pe toţi, au început să vină toţi încoace. Însă, o dacă modificat Codul penal din Ungaria şi ridicarea gardului la trei metri, fluxul a trecut. Rolul nostru este de a convinge Bruxelles ca să primi România în Schengen, să facem tot posibilul ca fenomenul să fie plasat cât mai departe, să rămână în afara graniţelor de est ale României şi a celor de sud ale Bulgariei”, transmite Szilagyi.
Liderul PPMT consideră reacţia premierului Victor Ponta ca fiind „o reacţie deplasată a unei persoane care, din furia că trebuie să frecventeze DNA-ul din trei în trei săptămâni, nu are altă posibilitate de descărcare decât aceea de a juca cartea ungară”. Szilagyi: „În loc de a lucra pentru o strategie central-europeană în această problemă, Ponta atacă fără rost Ungaria, cred că doar din considerente de politică internă. Nu se ştie când va cădea Guvernul şi guvernele şubrede întotdeauna vor să joace cartea maghiară. Nu văd că Guvernul României ar avea o strategie coerentă privind valul migranţilor, iar gestul Guvernului de a încerca să pună migranţi în colegiile şi internatele unde sunt copiii noştri, mi se pare alarmant. Mi se pare un amatorism strigător la Cer!”.
Ministerul Afacerilor Externe român consideră că „ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european”. Şi Opoziţia Guvernului de la Budapesta, condusă de fostul premier Gyurcsany critică dur iniţiativa ridicării gardului la graniţele ungare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!