După degajarea molozului şi a materialelor arse, Palatul Episcopal Greco-Catolic a intrat, din martie, în faza de refacere propriu-zisă a părţilor distruse în incendiul din vara anului trecut. Reconstruirea este structurată pe mai multe etape, fiecare intervenţie făcându-se după cum cere expertul tehnic, în acest caz Ioan Haiduc.
Trei ani estimează Primăria Municipiului Oradea că va dura până când Palatul Episcopal îşi va recupera total atât „faţa”, cât şi funcţionalitatea.
Valoarea lucrărilor şi a proiectării din prima şi a doua etapă este de peste 7,9 milioane lei fără TVA.
Episcopia Greco-Catolică transmite că toți banii strânși, până acum, din donații au fost virați în contul Primăriei Oradea. Și s-au strâns deja circa 1,3 milioane de lei.
Fiecare etapă de lucrări de refacere a Palatului Episcopal e dublată de o expertizare tehnică.
„După ce s-a degajat molozul şi s-a făcut punerea în siguranţă pe perioadă limitată, s-au făcut expertiza tehnică şi proiectul tehnic, iar de luna trecută a început intervenţia propriu-zisă de refacere. Am avut, totuşi, noroc că nu a fost o iarnă cu prea multe precipitaţii, dar e important să facem cât mai repede acoperişul, pentru ca pereţii, aşa expuşi cum sunt încă, să fie feriţi de umezeală”, spune Anamaria Sava, şefa Serviciului Tehnic din Direcţia Patrimoniului Imobiliar. Lucrările cuprinse în etapa a II-a vor dura cinci luni. Refacerea planșeului de peste etaj e prevăzută la dimensiunile și cotele de nivel avute inițial, dar cu soluție din beton armat monolit. Anterior, conform tehnicii folosite în jurul anului 1900, tavanul era din grinzi umplute cu zgură. În timpul intervenţiei la incendiu, tavanul dintre etaje s-a umplut cu apă şi s-a prăbuşit.
Tot în această etapă se va reface acoperișul tip șarpantă din grinzi lamelare încleiate, cu învelitoare din țiglă ceramică și tablă din cupru la turnulețele de pe acoperiș. Acoperișul urmează să fie finalizat în cursul lunii mai, transmite Municipalitatea.
Până în prezent a fost executat planșeul din beton armat pe latura dreaptă dinspre strada Mihai Pavel și latura dreaptă dinspre Piața Unirii, precum și centurile din partea centrală și o parte din șarpantă, iar acum se lucrează la închiderea acoperişului spre strada Mihai Pavel. Valoarea lucrărilor şi a proiectării din prima şi a doua etapă este de peste 7,9 milioane lei fără TVA.
Va urma
„Pentru celelalte etape nu avem o estimare de cost, experiza tehnică şi proiectul tehnic vor dicta costurile. În ultima etapă se vor reface faţadele exterioare şi interioarele, inclusiv tâmplăriile şi iluminatul arhitectural”, spune şefa Serviciului Tehnic.
Această fază va fi cea a lucrărilor preţioase şi delicate – finisaje interioare cu lambriuri, picturi murale, parchet, corpuri de iluminat unicat, sobe de teracotă albă şi vitralii. Fiecare etapă este urmată de expertiză, iar expertul dictează ce şi cum se face. La lucrarea de la Palatul Episcopal Greco-Catolic, expert tehnic este Haiduc Ioan, iar proiectant este Muth Octavian.
Din septembrie 2018, Trameco SA a intervenit în vederea degajării molozului și luarea măsurilor ce se impuneau pentru punerea în siguranță a Palatului Episcopal Greco-Catolic. Ei sunt şi executanţii celei de-a doua etape de intervenţii.
Reabilitarea totală a Palatului urmează să se finalizeze în termen de cel mult trei ani.
20 de ani
După incendiul devastator de anul trecut, Primăria a preluat sarcina refacerii palatului, prin încheierea unui contract de parteneriat între oraş și Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea.
Episcopia a pus la dispoziția Municipalității imobilul Palatul Episcopal Greco-Catolic (monument istoric construit între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy junior) și construcțiile anexe, în vederea realizării lucrărilor de consolidare, reabilitare și refuncționalizare și administrării de către Municipiul Oradea a Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, pe o perioadă de minimum 20 de ani.
Donații în două conturi
În colecta iniţiată chiar în zilele imediat următoare incendiului s-au adunat donaţii în sumă de 28.524 lei, în contul deschis de Primăria Oradea.
De asemenea, în conturile puse la dispoziție de Episcopia Greco-Catolică pentru donații s-au adunat aproape un milion trei sute mii de lei.
„Din cei 1.287.341 lei, aproximativ 35%, adică 452.911 lei, provin din donații făcute din străinătate. Potrivit conducerii Episcopiei, lunar, în data de 3 a lunii, banii primiți sunt trimiși Primăriei Municipiului Oradea”, a arătat Mihaela Caba-Madarasi, responsabilul Biroului de presă al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea.
Potrivit ei, se procedează astfel datorită contractului de parteneriat pentru reabilitatea Palatului Episcopal Greco-Catolic, aprobat de Consiliul Local pe 31 august 2018.
În respectivul acord este stipulat că Episcopia Greco-Catolică își păstrează calitatea de proprietar asupra întregului imobil. Însă, împreună cu Primăria Oradea, depune toate eforturile pentru atragerea de subvenții, fonduri nerambursabile și pentru colectarea de donații de la persoane fizice și juridice pentru a contribui la reabilitarea acestui monument, pentru întreaga comunitate orădeană.
Verdictul se lasă așteptat
Ancheta privind cauzele izbucnirii incendiului nu are, nici astăzi, un verdict final. Concluziile pompierilor au fost trimise procurorilor, la finalul anului trecut. Prima ipoteză, neconfirmată încă oficial, este aceea că dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit.
[related-post post_id=”2099010″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!