Senatorul Cseke Attila, candidat UDMR la Primăria Oradea, propune ca Oradea să profite de trecutul său pentru a atrage turişti. În acest sens, Cseke a trecut în revistă, joi, capetele încoronate îngropate în Cetatea Oradea, în secolele XII-XV: Ladislau I al Ungariei, regina Beatrix de Luxemburg, soţia lui Carol Robert de Anjou, regina Maria de Ungaria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg, Elisabeta, soţia ducelui Wladislaw de Opole, palatinul Ungariei şi fiica lui Nicolae Alexandru Basarab. Deoarece fiica Sfântului Ladislau, Piroska, canonizată sub numele de Irene, a fondat aici un ordin de călugăriţe ortodoxe, Cetatea din Oradea ar putea deveni loc de rugăciune ecumenică atât pentru catolici, cât şi pentru ortodocşi, crede Cseke.
Meridianul zero
Candidatul UDMR a subliniat faptul că vreme de două secole, între 1464 şi 1667, prin Oradea trecea meridianul zero, aflat azi la Greenwich, în sud-estul Londrei. Cseke spune că marii navigatori s-au folosit de observaţiile astronomice făcute la Oradea. Cseke: „Stabilirea poziţiei meridianului zero se datorează episcopului Ioan Vitez (Vitéz János), profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara, care a avut şi iniţiativa construirii primului observator astronomic european la Oradea. A scris în acest sens fizicianului vienez Georg Peuerbach să-l ajute. Peuerbach a întocmit tabelele pentru eclipsele de Soare şi de Luna şi i-a trimis episcopului câteva instrumente astronomice ale vremii: astrolab, cadran solar, împreună cu indicaţii de folosire. (…) Rezultatele observaţiilor astronomice efectuate în Cetatea orădeană au fost folosite de navigatorii din perioada marilor descoperiri geografice. Fără Oradea şi fără meridianul zero care trecea prin Oradea, Cristofor Columb n-ar fi descoperit America, fiind cunoscut faptul că temerarul navigator a purtat peste Atlantic un exemplar din «Tabulas Varadienses», întocmit de Georg Peuerbach (care prezintă poziţiile lunii şi ale planetelor) pentru a calcula longitudinea folosindu-se de poziţia Lunii.
Un alt navigator, Amerigo Vespucci aminteşte în memoriile sale cum a învăţat să măsoare longitudinea din aceste tabele. Astfel, Oradea a avut astfel o contribuţie enormă la descoperirea Americii şi la toate evenimentele deosebite scurse în perioada în care Tabelele orădene şi meridianul de referinţă zero erau la Oradea. Trebuie să exploatăm acest fapt!”.
Pentru a pune în evidenţă această istorie, candidatul UDMR propune realizarea, eventual chiar în curtea Cetăţii, a unui monument care să-i reprezinte pe Ioan Vitez şi fizicianul vienez Georg Peuerbach, acesta din urmă în mână cu un astrolab. La baza monumentului este realizată o linie care simbolizează primul meridian ce a trecut deasupra unuia dintre turnurile fostei Bazilici din Cetatea Oradea. Joi, Cseke a dezvelit o machetă a acestui monument, realizată de sculptorul Deak Arpad.
Festival gastronomic
Tot pentru promovarea oraşului, Cseke propune realizarea unui festival gastronomic european, în colaborare cu oraşele cu Oradea este azi înfrăţită: Coslada – Spania, Mantova – Italia, Ceyrat – Franţa, Debreţin – Ungaria, Givatayim – Israel şi Linköping – Suedia. Fostul ministru mai propune ca identitatea orădeană să fie întărită prin realizarea unei cărţi de istorie locală, care ar putea deveni curs opţional în învăţământul gimnazial.
Citiți principiile noastre de moderare aici!