La Cetate se face deja pâine. Vineri, municipalitatea i-a invitat pe jurnalişti în Casa Pâinii din Cetatea Oradea, pentru a arăta stadiul la care au ajuns lucrările. Evenimentul a debutat cu colinzi, atât în maghiară, cât şi în limba română. Între timp, brutarii coceau pâine în cuptor. Din pâinea nedospită coaptă la faţa locului s-a înfruptat şi primarul Ilie Bolojan. De altfel, edilul s-a arătat destul de jovial vineri, la amiază, cu jurnaliştii. Aceasta după ce cu doar o zi în urmă a vrut să scoată presa de la o dezbatere publică anunţată chiar de municipalitate. Pentru a-şi dovedi ospitalitatea, edilii şi-au aşteptat oaspeţii cu bucate şi vin fiert. Nu au lipsit plăcintele şi cârnaţii.
Cetatea Oradea se reabilitează din fonduri europene. Lucrările, de o amploare fără precedent, vor fi finalizate în 2015. Managerul de proiect, Dumitru Sim, speră ca până în decembrie 2014 se va realiza tot ce ţine de arhitectură, rezistenţă şi utilităţi. Apoi, în primăvara lui 2015 ar urma să fie pavată şi curtea interioară, alături de amenajarea spaţiilor verzi.
Vineri, edilii au arătat că Muzeul Pâinii e aproape gata. De altfel, vineri, în cuptor s-a copt pâine. „Mai e de lucrat la instalaţia electrică, trebuie aduse corpurile de iluminat”, spune Sim. Nici tencuiala exterioară a Muzeului nu e finalizată încă, deoarece curtea va intra, la rândul său, în şantier, pentru introducerea utilităţilor. Cetatea Oradea va fi introdusă în circuitul turistic abia după ce va fi reabiliată în totalitate. Totuşi, pentru grupuri mari de turişti, se vor face vizite la Muzeul Pâinii şi până atunci. „Va fi, din când în când, în circuit”, preconizează funcţionarul de la Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI). Pe lângă spaţiile de realizare a produselor de panificaţie, Muzeul Pâinii dispune şi de un spaţiu pentru degustarea produselor. De altfel, amenajarea Muzeului Pâinii a fost concepută în aşa fel încât să existe un circuit turistic de vizitare.
În Cetatea Oradea se lucrează şi la alte corpuri de clădire. Pe jos s-a montat şi se montează în continuare dale de cărămidă, dar şi parchet. Pereţii sunt tencuiţi în alb, iar între aceştia şi podeaua de cărămidă s-au lăsat fâşii de prundiş. Dumitru Sim spune că s-a ales această soluţie pentru ca umezeala clădirii să poată respira.
Vestigii
Muzeografii prezenţi la faţa locului au indicat şi nivelul clădirilor din Cetate, de acum câteva sute de ani. Faţă de Evul Mediu, nivelul actual al Cetăţii s-a înălţat cu circa 3,5 metri. S-au descoperit rămăşiţele bisericii gotice, în locul căreia s-a înălţat, în secolul XVII, palatul princiar. De altfel, în zona fostei biserici au fost identificate şi morminte. Muzeografii spun că sub curtea interioară de astăzi a Cetăţii să fi fost îngropaţii mii, chiar zeci de mii de locuitori medievali ai Cetăţii.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!