Promovarea produselor tradiţionale şi meşteşugurile care, din păcate, tind să fie uitate de tânăra generaţie. Asta şi-a propus festivalul „Straiţă plină” de la Roşia, aflat la cea de a doua ediţie. Asociația „Orizont verde”, în colaborare cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă – Bihor (CAPDD) şi Primăria comunei Roşia au adunat duminică, 29 septembrie, localnicii dar şi turiştii la un târg la care păstrarea tradiţiilor a însemnat de la purtarea portului popular până la deprinderea îndeletnicirilor pe care bunicile încearcă să le dea mai departe nepoţilor.
De dimineaţă tarabele au fost pline cu bunătăţi. Mulţi curioşi au cumpărat mai întâi straiţe colorate, pentru a fi în ton cu titulatura evenimentului. Apoi le-au umplut cu produse naturale, frumos ambalate, care-ţi făceau poftă de cum citeai etichetele. Au fost borcane cu zacuscă de ghebe, de conopidă sau de fasole cu cârnaţ. La brânzeturi au trezit interesul sortimentele de urdă de capră de la Leleşti, în combinaţii interesante cum ar fi urda coaptă cu miere şi nuci, cu soc, cu mac şi lămâie, cu mărar şi ceapă verde. Au trecut şi borcanele de murături, sticlele de bulion, de must sau de sirop de fructe. La dulceţuri au excelat pelteaua de gutui şi dulceaţa de ardei iute. Şi nimeni nu a rămas flămând. Aburinde, porţiile de sarmale au trecut cu succes, la fel şi clătitele, moşocoarnele cu prune sau haioşele.
La-ntors roata
Peste drum de târg, a trezit interesul Şcoala de meşteşuguri. O mulţime de curioşi s-au adunat la războiul de ţesut, mânuit de Vuţa lu Pocia, unde au putut vedea cum se fac faimoasele straiţe şi ce lucru de migală înseamnă fiecare rând, fiecare fir. Bunica Vuţa are şapte nepoţi pe care încearcă să îi înveţe tainele războiului de ţesut în speranţa ca acest meşteşug să nu se piardă. E mândră şi de cămaşa albă cu tăieturi pe care o poartă. Povesteşte însă cu tristeţe cum cei tineri îşi înstrăinează portul popular amăgiţi cu bani de nimic faţă de valoarea straielor sau cu haine „de oraş”.
Floriţa Codoban, soţia regretatului Dorel Codoban, meşterul viorilor cu goarnă, le-a arătat vizitatorilor cum se cos în cruce modelele pe o cămaşă ţesută în război. E mult de trudit şi e muncă de migală, care din păcate nu e răsplătită pe măsură. Cristina Trip face zgărdănele din mărgele şi i-a învăţat cu drag şi pe cei ce se opresc la masa ei. Mare succes a avut roata olarului, unde copii din sat sau din alte părţi ale judeţului au modelat o cănuţă sau o farfurioară sub indicaţiile primite de la tanti Iuliana. Talentul artistic şi fineţea mânuirii pensulei şi-au dovedit-o cei ce s-au oprit la atelierul de pictat icoane pe sticlă.
Fir încins
În paralel cu evenimentul de la Roşia, CAPDD Bihor a invitat lumea la peştera amenajată de la Meziad, unde peste o sută de spectatori au asistat la piesa de teatru „Leul” și concertul de muzică folk susținut de MelaZ. Afară, îmbiaţi şi de vremea frumoasă, temerarii au încins cablul tirolienei iar ghizii de peşteră au avut serios de lucru cu numeroasele grupuri de turişti.
De la târg, la şezătoare
Pe după-amiază, multe produse de la târgul din Roşia se epuizaseră, spre dezamăgirea celor întârziaţi care aflaseră de tot felul de bunătăţi. S-au acordat şi premii de încurajare pentru: păstrarea tradiţiei – lăzile de zestre, cel mai vândut produs – sucul natural de mere, boaşte cu păsat, „Straiţa plină cu de toate”, marea roşie din Roşia (820 de grame), modul de prezentare – mierea, „masa cu sfinşi” – icoanele, „cele mai interesante gusturi” – sortimentele de urdă, „cel mai degustat produs” – dulceaţa de ardei iute şi cel mai creativ produs – săpunurile handmade.
Pe tot parcursul evenimentului, bibliotecara Daniela Gherlea a preluat de la vizitatori rechizite iar voluntarii de la asociația „Gata Oricând” i-au răsplătit cu fructe şi bunătăţi.
O apariţie inedită la târg a fost cea a speologului Pavol Kocsis din Kosice (Slovacia). Vechi prieten al speologilor români, vine de ani de zile în România şi a învăţat şi să vorbească în limba română. Acesta a sosit la târg însoţit de soţia sa şi mai mulţi prieteni slovaci. Dorind să fie în ton cu evenimentul, cei doi soţi s-au îmbrăcat în port popular slovac. Au fost întâmpinaţi de Florin Bonca, primarul comunei Roşia, care cu multă ospitalitate le-a povestit despre străduinţa de a promova tradiţiile, produsele naturale şi frumuseţile acestor locuri minunate.
Ziua s-a încheiat la Căminul Cultural, unde Ansamblul Codrenii Bihorului şi invitaţii au adus şezătoarea, jocul şi voia bună în sufletele celor prezenţi în sală.
Şi anul viitor
Mulţumiţi de reușita manifestării, Angela și Dezideriu Szabo, inițiatorii festivalului și coordonatori ai asociației „Orizont verde”, au promis că, începând de anul viitor, „Straița plină” se va umple și cu produse de pe alte meleaguri. „Vrem să aducem la Roșia târgoveți din țări care au tradiții rurale asemănătoare celor din Transilvania”, a declarat Angela Szabo, care speră ca acest târg să fie an de an mai bogat şi să atragă cât mai mulţi vizitatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!