Trăind cu convingerea că orice om, indiferent pe ce scară a valorilor s-ar afla poate fi câştigat spre mântuire, căci Dumnezeu l-a creat nu spre pierzare, ci pentru a fi moştenitor al Împărăţiei Cerului, reprezentanţii Penitenciarului Oradea anunţă susţinerea unei săptămâni duhovniceşti în această unitate de detenţie.
Astfel, pe lângă activitatea liturgică zilnică, activităţile religioase derulate în penitenciar de către preotul capelan, Dan Lele, deţinuţii vor primi şi cunoştinţe în legătură cu istoricul, cu credinţa şi cu obiceiurile sărbătorilor pascale în credinţa ortodoxă. Preotul capelan Lele a organizat în acest sens o serie de acţiuni care să contribuie în mare măsură la menţinerea unui climat de disciplină şi linişte sufletească a celor custodiaţi, a transmis Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.
Înainte şi de Florii, preotul Sabău Vasile şi preot consilier asistenţă socială Episcopia Oradiei, Laurenţiu Lazăr au vorbit persoanelor private de libertate despre importanţa şi semnificaţia postului în viaţa creştinului precum şi despre conduita morală inspirată de Biserica Ortodoxă în preajma Sfintelor Sărbători de Paşti.
Şi în săptămâna mare se vor organiza şi o serie de concursuri tematice şi activităţi moral-religioase iniţiate de preotul capelan la care vor participa şi alţi invitaţi de la Protopopiatul Oradea. Azi, 29 aprilie, se organizează o vizită la Mănăstirea „Buna Vestire” din Episcopia Bihor, loc în care deţinuţii vor avea prilejul de a se reculege duhovniceşte.
Şirul activităţilor religioase va continua cu slujbe specifice perioadei din Săptămâna Patimilor, încheindu-se cu slujba ocazionată de Sfânta Înviere a Domnului Nostru Iisus Hristos, oficiată de părintele capelan al instituţiei.
Reprezentanţii Penitenciarului Oradea amintesc că acest gen de activităţi se realizează pentru insuflarea principiilor morale recomandate de Biserică, dar şi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor religioase, cu scopul creionării unei personalităţi pozitive si consolidării interesului pentru credinţă. În acest fel, şefii unităţii de detenţie orădene speră crearea unui element de echilibru moralizator care poate în mod concret contribui la scăderea pericolului reprezentat de recidivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!