Astfel, nu mai puţin de 85 de tineri au depus cereri de finanţare pentru măsura 6.1 în judeţul Bihor.
Fruntaşi
Încă de la început măsura de intalare a tinerilor fermieri s-a dovetit a fi foarte atractivă pentru bihoreni, în cadrul PNDR 2007 – 2013 au fost instalaţi un număr de 838 de tineri fermieri fermieri, valoarea totală a sprijinului finaciar fiind de 22.737.000 Euro.
Acum se dovedeşte înca odată succesul pe care măsura destinată tinerilor care doresc să se instaleze la ţară ca şi fermieri este de succes, prin numărul mare de cereri de finanţare care s-au depus la nivelul judeţului Bihor până la data de 31 iulie 2015.
Conform statisticilor AFIR la nivel naţional s-au depus un număr de 480 de solicitari ceea ce face ca procendul de depunere la nivel judeţean raportat la cel naţional să fie de aproape 17%.
„În acest moment suntem în plin proces de evaluare a proiectelor urmând ca până în data de 15 august 2015 să finalizăm evaluare unui numar de 32 de cereri care au fost depuse până în 31 iunie 2015, iar restul depuse până la 31 iulie 2015, procesul de evaluare sa fie finalizat pana la mijlocul lunii septembrie 2015”, a precizat Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor.
Prin sub-masura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se sprijină stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi sau conducători unici ai unei exploataţii agricole.
În procesul de instalare, tânărul fermier trebuie să aibă în vedere următorii paşi: înregistrarea tânărului fermier ca microintreprindere sau intreprindere mică cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare. Elaborarea unui plan de afaceri pentru înfiinţarea unei exploataţii agricole care va demonstra ca exploataţia va atinge o dimensiune economică de cel puţin 12 000 S.O., pe care tânărul fermier urmează să se instaleze.
Depunerea cererii de finanţare împreună cu planul de afaceri, documente doveditoare privind baza materială cu bunuri imobile deţinute la momentul depunerii cererii de finanţare şi angajamentul ca în termen de maximum 9 luni de la momentul deciziei de finanţare va demara implementarea planului de afaceri.
Indeplinirea în maxim trei ani a obiectivelor propuse în planul de afaceri, inclusiv atingerea dimensiunii economice (SO) propuse, reprezentând momentul instalării tânărului fermier.
Sprijinul acordat va contribui la îmbunătăţirea managementului, la creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitatea cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!