„Invazia” de insecte a fost sesizată la nivel național. Localnicii din Timiș, Arad, București și Prahova sunt printre cei mai afectați. În aceste județe au fost sesizate roiuri întregi de insecte, care atacă cu precădere seara.
Tigrul platanului (Corythucha ciliata) este cunoscut sub denumirea populară de ploșnița platanului, ploșnița dudului. Originar din America de Nord, tigrul de platan este unul dintre cei mai noi dăunători din România.
Apare odată cu canicula
Insecta Tigrul Platanului apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată. Este întâlnită mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terase amenajate cu plante, parcuri sau grădini.
Cum arată Tigrul de platan?
Dimensiunea unui adult este de 4-6 mm lungime cu corpul aplatizat. Are ochii foarte bine dezvoltați, capul de culoare gri (gri deschis), antenele scurte. Deține 3 perechi de picioare cu două articulații, unghii puternice și ascuțite. Abdomenul este de culoare negru spre cenușiu, elitrele sunt aproape transparente. Larvele sunt de formă ovala, culoare maro, corpul este acoperit cu spini mici. Femelele pot depune până la 300 de ouă care sunt de culoare neagră. Larvele sunt de culoare maro – închis.
Înțepături
Pișcătura tigrului platanului este resimțită de om, dar leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de țânțari ori păianjeni. Totuși, mușcăturile lor sunt periculoase deoarece pot transmite boli.
Remedii
Specialiștii ne recomandă ca atunci când ieșim din casă să ne dăm cu un spray sau un gel care ar ține tigrul platanului departe. Odată ce am fost mușcați este bine să ne protejam cu un antiinflamator, iar pentru cei mici găsim în farmacii brățări sau plastuti pe care îi pot aplica direct pe piele.
Din cauza temperaturilor ridicate, este greu să ne protejăm cu ajutorul hainelor care să ne acopere mâinile și picioare. Este de preferat ca înainte să intrați în casă să vă scuturați hainele deoarece insectele se fixează adesea pe acestea sau în păr.
Dacă ați fost mușcat, remediile imediate sunt spălarea cu apă și săpun a zonei înțepate sau aplicarea unui cub de gheață.
În cazul în care sunteți alergic, contactați medicul.
Trimite articolul
XIn Oradea anul trecut au fost o gramada…Se bagau in orice crapatura… Miroseau oribil…..
Asta pentru că supermega administrația bolojan nu-i în stare să facă o dezinsecție eficientă.
Nu e mai periculos ca ciuma roșie psd partidul infractorilor și analfabeților
Avem si noi oradenii o plosnita , de fapt mai multe din specia Useraia si Penelepra.
Sef de coloana pardon sef de plosnite e unu zis Ilie Tete d oeuf ( cap de ou in franceza ) care a ajuns primar prin minciuni si hotii si care suge singele si vlaga oradenilor.
Totusi capetenia cea mare a ginganiilor e la 3Coceni il cheama Klaun e debil mintal din nastere si anu asta va sfirsi precum un gindac zdrobit cu bocancul.
Trebuie toaletaţi în aşa fel încât tigrii sã se uite la art nouveau în life nouveau.
Dacã ,,ãsta micu este tigru” atunci moliile sunt dinozaur.
Dau stare de nervozitate înţepãturile.
Si liberlii au simbol sãgeata.
In Iosia veche nu poti sta in curtea casei ca te devoreaza tantarii…nu stiu cum sau daca s-a facut dezinsectie, dar este groaznic.
Personal am facut sesizare si plangere la Primaria Oradea, in legatura cu invazia tigrului de platan in cart. Nufarul si Rogerius. Raspunsul a fost: s-au facut dezinsectii multiple conf. planului aferent sezonului de vara si calendarului anual al D.S. Veterinara… sunt solutii speciale care distrug acesta insecta, solutii folosite in Brasov si Timisoara. Degeaba se pulverizeaza solutii contra tantarilor si paianjenilor, contra tigrului de platan !!! Nu au nici un efect !!! K si cu ar da cu apa… efect ZERO . Conform legilor in vigoare, DSV ar putea linistit sa se AUTOSESIZEZE si sa faca demersurile necesare in vederea protectiei populatiei….chiar daca aceasta nu face SESIZARI !!!