Concertul de mâine seară, îi aduce la Filarmonică pe dirijorul orădean Tiberiu Popovici şi pe pianistul italian Michele Innocenti, ambii stabiliţi la Paris.
Născut la Oradea, Tiberiu Popovici a fost îndrumat în tinereţe de doi dirijori de seamă, Acél Ervin şi Emil Simon. „Tiberiu Popovici şi-a câştigat aprecierea profesională după stabilirea sa în Franţa, la mijlocul anilor 1980, rămânând totodată mereu un promotor de credinţă al culturii muzicale româneşti şi transilvane în străinătate”, se arată pe site-ul Filarmonicii.
Solistul pianist Michele Innocenti concertează pretutindeni în lume, de la Japonia la Italia sa natală şi Franţa. Este şi profesor de Conservator la Modena, Bari, Florenţa şi Nisa. Îndrumătorii săi au fost maeştrii Aldo Ciccolini (Conservatorul din Paris) şi Rados Ferenc (Academia de Muzică din Budapesta).
Programul concertului
În uvertură s-a ales opera Benvenuto Cellini (1838), o lucrare orchestrală de dimensiuni fascinante, a autorului romantic Hector Berlioz.
Se continuă cu «Fantezia pentru pian şi orchestră» a compozitorului Claude Debussy, un autor cu o sensibilitate aparte în scriitura pianistică şi cea orchestrală, atât tehnic cât şi din perspectiva coloristicii impresioniste moderne. Pianist şi orchestrator, Debussy s-a abţinut de la anumite tipare clasice-romantice. Aşadar a compus doar o singură lucrare concertantă pentru instrumentul său atât de îndrăgit, pianul. «Fantezia» a fost terminată în anul 1890, însă autorul, nemulţumit de unele aspecte ale compoziţiei, nu a mai lăsat să fie interpretată în timpul vieţii sale. Ascultând lucrarea ne putem îndoi de această decizie, deoarece ea este splendidă atât din punctul de vedere al tehnicii pianistice, cât şi la nivelul orchestraţiei. Totuşi, Fantezia rămâne şi azi o raritate în sălile de concerte.
A doua parte a concertului propune o altă compoziţie romantică de mare popularitate – Simfonia I în do minor, elaborată de Johannes Brahms în aproape două decenii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!