CJ Bihor, Şcoala de Arte „Francisc Hubic” Oradea, în colaborare cu Televiziunea Română, organizează ediţia jubiliară – 30 de ani – a Tezaurului Folcloric.
Spectacolul maraton va avea lor pe 24 aprilie, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde s-au şi pus în vânzare biletele la preţul de 15 lei. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, condusă de prof. Liviu Buţiu.
„Spectacolul pune într-o lumină favorabilă judeţul prin promovarea la nivel naţional a culturii şi tradiţiilor locale şi, implicit, a tinerilor talentaţi din comunitatea noastră, beneficiar fiind şi publiciul orădean iubitor de folclor autentic, care va fi martorul unui adevărat unui adevărat regal folcloric. Prezentatoare va fi îndrăgita realizatoare Marioara Murărescu, o adevărată garanţie pentru reuşită”, a apreciat Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte.
Acesta s-a declarat onorat că pentru ediţia jubiliară s-a ales ca gazdă, dintre cele 35 de Şcoli de Artă din ţară, tocmai pe cea din Oradea. „Alegerea se datorează profesionismului Orchestrei Rapsodia Bihoreană, de care dna Marioara Murărescu e foarte mulţumită”, a motivat Boboia.
La rândul său, Liviu Buţiu, coordonator al Rapsodiei Bihorene, a observat că „nu s-a mai ţinut un spectacol de asemenea anvergură la Oradea”. Pentru comparaţie, Buţiu a amintit că spectacolul Tezaur Folcloric organizat anul trecut la Oradea a durat peste cinci ore şi din el s-au transmis opt emisiuni de Tezaur la TVR.
„Actuala ediţie, jubiliară, va dura mai mult, şi va cuprinde peste o sută de melodii. Avem 25 de instrumentişti, deci avem de scris peste 2.500 de partituri care ne vor intra în arhivă. Suntem o Orchestră profesionistă în adevăratul sens al cuvântului. Nu acceptăm să se cânte după ureche, ci după note. Şi încercăm să implementăm acest sistem şi în ţară. Am ajuns la a patra ediţie în care acompaniem Tezaurul Folcloric, în diverse oraşe din ţară”, a spus prof. Buţiu.
„Nu-i putem cere, de pildă, lui Furdui Iancu să vină cu partiturile scrise. Aşa că Şcoala noastră de Artă trebuie să se înhame şi la această muncă. Apoi, nu le va fi uşor instrumentiştilor să acompanieze peste o sută de melodii dar sunt sigur că vor mulţumi toţi iubitorii de folclor”, a completat Boboia.
De la Marioara Murărescu
„«Tezaur Folcloric», una din cele mai cunoscute şi apreciate emisiuni ale Televiziunii Naţionale, care promovează nesecata comoară a datinilor, obiceiurilor şi a folclorului autentic, împlineşte 30 de ani de realizări remarcabile.
În aceste momente emoţionante pentru noi ne gândim, firesc, la cei care ne-au fost alături – colaboratori şi prieteni dragi, la cei care au susţinut şi sprijinit toate demersurile noastre, prin spectacolele de Tezaur Folcloric.
Dată fiind importanţa acestui eveniment major, ne dorim ca acest spectacol jubiliar să fie realizat integral de către Şcoala de Arte «Francisc Hubic», având, ca întotdeauna, deschiderea şi susţinerea din partea Consiliului Judeţean Bihor.
Având în vedere profesionalismul de înalt nivel al Orchestrei «Rapsodia Bihoreană», împreună putem realiza, din nou, pentru publicul bihorean şi cel naţional, un regal folcloric care să întregească bucuria sărbătorilor Pascale.
Aşadar, ne dorim să fim împreună cu cadrele didactice şi elevii Şcolii de Arte «Francisc Hubic» pentru a ne întâlni cu publicul iubitor de folclor, în sala de spectacole şi pe micul ecran”.
Semnează, cu consideraţie şi mulţumiri pentru CJ Bihor, Marioara Murărescu.
Interpreţi din ţară şi bihoreni
Şcoala de Artă Oradea anunţă interpreţii îndrăgiţi care vor cânta pe 24 aprilie: Nicolae şi Nicuşor Mureşan, Florentina şi Petre Giurgi, Alexandru Pugna cu grupul Valeria Peter Predescu, Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Felicia Stioan, Maria Coman, Dan Doboş, Cornelia Ciobanu, Alexandru Brădăţanu, Angelica Flutur, Gavril Prunoiu, Nineta Popa, Ciprian Roman, Mariana Deac, Mariana Căpitănescu Ionescu, Georgel Nucă, Gheorghe Gheorghe, Alexandra Chira, Teofil Chira, Grupul Lioara al Şcolii de Arte „Francisc Hubic”, Antonela Ferche Buţiu, Florica Zaha, Cornel Borza, Leontin Ciucur, Maria Sidea, Maria Haiduc, Constantin Enceanu, Marius Brutaru, Leontina Fărcaş cu grupul mugurilor de tezaur, Daniela Jurjuţ, Călin Ban, şi „moştenitoarele” Ioana Urs, Andreea Puşcaş şi Andrada Tulvan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!