Testarea face parte dintr-un program al Ministerului Sănătăţii (care are un buget de 66 milioane lei pentru testele din acest an din fonduri proprii) şi se va desfăşura annual, timp de cinci ani.
Programul începe fix la 1 septembrie în zece judeţe ale ţării, inclusiv Bihorul: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Bistriţa, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Timiş.
De altfel, în partea de vest a ţării, programul a fost pus la punct în cele mai mici detalii, a recunoscut ministrul Sănătăţii Vasile Cepoi: „În partea de vest a ţării, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic şi financiar reţelele de recoltare şi de la 1 septembrie acestea vor fi funcţionale. Şi celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor reţele”.
Specialiştii din Ministerul Sănătăţii apreciază că anul acesta vor putea fi testate peste 200.000 de femei, iar în cinci ani vor fi incluse în programul naţional aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât şi prin cabinetele medicilor de familie”.
Programul naţional de testare gratuită a femeilor va fi coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucureşti şi “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş. Practic, fiecare spital din ţară care a fost acreditat să efectueze testele vor trimite rezultatele la unitatea regională de care aparţine (ex: Bihorul va trimite la Cluj).
Care e scopul
Obiectivul Ministerului Sănătăţii este reducerea numărului de femei care mor din cauza cancerului de col uterin fiindcă află prea târziu că sunt bolnave. Cum cancerul nu doare decât în metastază, singura posibilitate de prevenire a cumplitei maladii este depistarea ei precoce şi aplicarea unui tratament corect.
De reţinut că în program nu vor putea fi înscrise femeile diagnosticate deja cu cancer de col uterin, cele care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală. Femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani şi care la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale sunt la fel exceptate de la programul naţional.
Cum se accesează programul
Femeia care doreşte să îşi facă un astfel de test gratuit extrem de important pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin va trebui să se prezinte la medicul de familie pentru consiliere cu privire la prevenţia bolii şi pentru a afla dacă se încadrează în program. Medicul de familie va elibera femeii un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Apoi, femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. Lama cu frotiul va fi transmis de către centrul de recoltare la spitalul care a organizat screeningul sau, după caz la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular.
Rezultatul va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
În judeţul Bihor, două spitale au fost acreditate să aplice acest program: Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican, ambele din Oradea, fiecare cu mai multe centre pentru recoltarea probelor: Spitalul Judeţean are centre de recoltare la Spitalul 3, la Spitalul Curteanu, la Aleşd, Beiuş şi Salonta, iar Spitalul Pelican cu centre de recoltare la sediul de pe str. C. Coposu din Oradea, la complexul din Nufăru, la Aleşd şi Marghita.
Săptămâna viitoare, cele două spitale vor transmite şi prin media datele de contact ale centrelor de recoltare cu care colaborează, pentru ca informaţia despre testarea gratuită să ajungă la cât mai multe femei eligibile pentru testul gratuit ce poate să le salveze viaţa prin depistarea în fază incipientă a cancerului de col uterin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!