Această activitate a fost organizată de către d-nele bibliotecare şi am aflat amănunte interesante despre activitatea acestei personalităţi care a văzut lumina zilei în comuna Mădăras la 26 martie 1981. A fost timp de 13 ani directorul celui mai renumit liceu bihorean „Emanuil Goju”, între anii 1925-1938, perioadă în care duce o intensă activitate de animator cultural în oraşul de pe Crişul repede. A ţinut sute de conferinţe, a colaborat la ziare ca Familia, Gazeta de vest, Cele trei Crişuri, Almanah Crişana, făcând parte şi din conducerea revistei Astra. În 1937 îi apare volumul de referinţă pentru judeţul nostru „ Oameni din Bihor 1848-1918, lăudată de însuşi Nicolae Iorga, care va fi reeditată de mai multe ori şi pe baza căreia şi regretatul Stelian Vasilescu va scoate un volum cu acelaşi titlu, cuprinzând anii 1940-2000, volum în care îi dedică lui Teodor Nes, pagini întregi. Apoi în 1938 este numit inspector şef şcolar pe Ţinutul Someşului, mai apoi a Braşovului, iar în 1942, este promovat ca inspector şef al învăţământului din capitală. Între anii 1952-1958, lucrează în Ministerul Învăţământului de unde şi iese la pensie. Dar duce o viaţă intensă şi ca pensionar, colaborând cu Academia română. A decedat în 29 mai 1975 şi este înmormântat în cimitirul Belu din Bucureşti.
Lansare Vasile Gherman
Biblioteca din Salonta îl are ca patron spiritual pe acest fiu al Bihoruluii, care a fost prezent şi la Alba-Iulia în 1918, încă din anul 1992. Aceasta s-a realizat la propunerea d-nei prof. Iulia Lăzăroiu, fostă directoare peste 35 de ani a acestui aşezământ cultural.
De atunci în fiecare an este comemorat în cadrul Zilelor salontane, iar anul acesta a fost şi momentul propice de lansarea unui nou volum de poezii a d-lui Vasile Gherman. Prof. Zoe Nagy a făcut o scurtă recenzie a celor trei volume apărute până acum, la Editura Arca din Oradea, „ O floare de cais din cer”, „Univers în multivers şi „ Trandafirul galben”. A urmat un scurt moment artistic oferit de elevi ai Colegiului Naţional Arany Janos, care au recitat din poeziile autorului. Dl. Gherman le-a oferi drept recompensă acestor tineri câte un volum de poezii. Apoi întreaga asistenţă s-a deplasat la statuia lui Teodor Neş, statuie care este opera sculptorului orădean Corneliu Durgheu, unde s-au depus două coroane de flori. Una din partea primăriei, depusă de dl. primar Torok Laszlo, iar cealaltă a fost dusă de d-na Irina Rugină, directoarea bibliotecii, însoţită de toţi cei prezenţi.
I.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!