Premiera are loc pe 1 decembrie iar biletele s-au epuizat deja. Cel de-al doilea spectacol este programat pe 2 decembrie, iar la acest spectacol mai sunt încă bilete. Tiganiada a fost tradusă practic din „română în română” şi este prima încercare serioasă de a pune în scenă piesa scrisă în urmă cu 200 de ani de Ioan Budai-Deleanu. Dramaturgul Radu Macrinici consideră că acest spectacol este „un serviciu adus culturii române, deoarece după ce vor vedea spectacolul mulţi vor citi Ţiganiada”. Ţiganiada a fost practic rescrisă, având ca bază textul original dar scrierea în proză a orădeanului Traian Ştef, echipa de la Teatrul Regina Maria spune că cei care au idei preconcepute trebuie să ştie că „Ţiganiada este teatru de elită pentru toţi”. Ţiganiada nu este doar o restituire a unui text legendar, ci şi o transpunere la timpul prezent a savuroaselor aventuri pe care ţiganii lui Ion Budai-deleanu le trăiesc în drumul lor spre căutarea unei ţări iluzorii.
Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu spune că spectacolul este dedicat împlinirii a două sute de ani de la scrierea Ţiganiadei. Epopeea beneficiază de o dramatizare realizată de Radu Macrinici, câştigător a două premii UNITER pentru dramaturgie. Regia artistică îi aparţine lui Sorin Militaru, scenografia este semnată de Alina Herescu. Teatrul Regina Maria a apelat la acelaşi coregraf cu care s-a lucrat şi la musicalul de mare succes „Scripcarul pe acoperiş ”, Lorant Andras. Muzica spectacolului este originală şi e semnată de Vlaicu Golcea. 35 de artişti vor urca pe scenă în Ţiganiada. „Muzica, dansul şi mai ales prestaţiile actoriceşti completează acest tablou pitoresc şi fac din Ţiganiada unul dintre cele mai importante evenimente ale acestei stagiuni ”, consideră Victoria Balint, secretarul literar al Teatrului Regina Maria. Dramaturgul Radu Macrinici spune că au mai fost încercări ca Ţiganiada să fie pusă în scenă, dar spectacolul de la Oradea este primul serios. Pentru a face accesibil textul scris de Ion Budai- Deleanu în urmă cu 200 de ani, practic „am făcut o traducere din română în română. Am inventat situaţii, personaje, lumi. Practic, am găsit o ramă şi am pus în ea vechile culori”. Actorii au deprins accentul specific ţiganilor, dar şi ritmul de dans de la Erno Puczi- Kozak. Regizorul Sorin Militaru speră ca musicalul să producă entuziasm printre spectatorii orădeni. El a apreciat trupa de actori de la Oradea şi a ţinut să sublinieze faptul că „rar găseşti în România actori care să cânte şi să şi danseze în acelaşi timp. Remarc că acest tip de spectacole începe să se monteze în România şi în special la Oradea”.
Au întinerit trupa
În rolul principal din Ţiganiada, Parpanghel, va juca Răzvan Vicoveanu.
În distribuţie găsim şi numele a trei tinere actriţe care împrospătează Trupa Iosif Vulcan. Andreea Gabor a absolvit în acest an Artele spectacolului- Actorie la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj Napoca. Experienţa profesională a tinerei începe în 2007 când a fost dansatoare la Circul Luis Knie Jr. Austria, iar apoi la Circul Luftman din Portugalia. Pe Andreea o putem regăsi în distribuţia spectacolelor Sicilianul, de Moliere, la Teatrul de Artă Deva unde a jucat Isodora, în George Dandin de Moliere, unde a fost Doamna de Sotenville sau pe afişul Crash test dummy la Teatrul Scena din Târgu Mureş. Dania Ţincă este un cunoscut fotomodel, este orădeancă şi absolventă în 2011 a aceleaşi facultăţi ca şi Andrea. La Teatrul Regina Maria a jucat în Scripcarul pe acoperiş şi în Eguus. Andra Tămăşanu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinmatrografică IL Caragiale din Bucureşti şi o putem găsi în distribuţia filmului „Cu cerul la picioare” unde a fost Femeia în alb, dar şi în spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, rol de licenţă jucat pe scena sălii noi a Teatrului de Comedie Bucureşti. Doi copii extrem de inteligenţi Ciprian Brisc şi Andrei Lupu vin să completeze în mod fericit tabloul distribuţiei din Ţiganiada.
Citiți principiile noastre de moderare aici!