Propun spectacole care se apropie mult de teatru, în relația actorilor cu obiectele, cu decorul. În perioada 25-29 mai 2015, Oradea va găzdui cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Circ. „Circul de scenă sau teatrul-circ este un tip de spectacol ce are tradiții vechi în Italia, Franța sau Spania, având rădăcini în comedia dell’arte și dezvoltându-se în principal în jurul familiilor de clovni precum Colombaioni, Zavatta, Fratelinni etc… În ultimii ani au apărut foarte multe spectacole cu elemente de circ și care se apropie mult de teatru, în relația actorilor cu obiectele, cu decorul, schimbând jocul grotesc al clovnului tradițional, cu un tip de expresie realist, apropiat de maniera teatrului actual. Adeseori sunt folosite elemente de mare teatralitate precum păpușile, marionetele, sau decorurile cu valențe simbolice. Există un public fidel de teatru, dar festivalul trebuie să-și facă o țintă și din publicul nou, cel care încă nu este obișnuit să vină la teatru. Dat fiind stilul excepțional al spectacolelor, sperăm că vor fi prezenți la aceste reprezentații și un număr de spectatori din orașele din jur. Fiind un gen de spectacol ce se adresează oricărei vârste, sperăm să avem în sala de spectacole întreaga familie, de la nepot la bunic, deci putem spune că o ţintă importantă pentru festival este chiar familia”, spune Radu Dinulescu, directorul artistic al Festivalului Internațional de Teatru Circ.
Trezesc copiii din noi
Compania Lapsus din Franţa deschide seria spectacolelor cu „Six pieds sur terre”- „Şase picioare pe pământ”. „Un cărucior scârțâie. Iar ei, ei cresc, fără griji. Împreună, inventează locuri de joacă din cărămizi și din nimicuri. Montează turnuri șchioape, poduri fragile, monumente șuie. Toate se dărâmă, firește. Corpurile se năruie, popicele zboară, monociclurile fac zig-zaguri, se împart scatoalce, ouăle crapă.
Șase perechi de picioare complice călcau acest pământ într-o dezordine ludică și jucăușă. Căci la urma urmei, pentru a tachina mult, trebuie să și iubești un pic”, e scenariul cu care artiştii francezi încearcă să deschidă apetitul publicului orădean pentru acest gen de spectacole. Compania Alexis Rouvre din Belgia propune orădenilor spectacolul „Cordes”- „Sfori”. „Existența nu e deloc un lucru ușor – adesea ne trezim cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Cum să trăiești? Cum să trăiești aici?
„Identitatea umană nu e un simplu loc în care trăim confortabil, ci o căutare permanentă”, afirma scriitorul ceh Vaclav Havel.
Eterna căutare a fericirii, această horă în care ne prindem mereu, nu ne ajută cu nimic în toată această problemă. Iar Alexis Rouvre intră în joc și aduce prin spectacolul său una dintre cele mai puternice metafore despre fragilitate, pe care lumea circului le-a oferit vreodată”, se arată în sinopsisul spectacolului. „Buno Circus Solo” e spectacolul propus de Aruspice Circus din Franța. Prin spectacolul Circus Solo, Buno trezește copilul ascuns în adâncul fiecăruia dintre noi. „Buno nu vorbește. El este omul care a existat înainte ca vorbele să fie inventate. Micile zgomote pe care le emite sunt suficiente pentru a exprima bucuriile, fricile și surprizele sale. Uneori tandru, curios, acrobat, coleric sau timid, Buno își dezvoltă personajul în voie, în concordanță cu obiectele ascunse în costumul său… Adesea e muzician, sau poate un savant nebun, iar podoaba sa capilară ne amintește de Beethoven sau Einstein – Buno e o veritabilă apariție”, spune Bruno Robert, omul care a conceput acest spectacol.
„Gigantea” e spectacolul propus de Compania „Les Trois Clés”, din Paris. „Această poveste fantastică ne oferă o călătorie originală și emoționantă, grație alchimiei creative realizate prin intersecția dintre mai multe arte. Două lumi se intersectează: cea animată și cea neînsuflețită. Actori, marionete și decoruri se îmbină în personaje multiple. Jocurile aeriene și dansurile fac parte din „scrierea mișcării”, permițând creația unei teatralități a gestului. La rândul ei, muzica oferă ritm acestei povești, intensifică acțiunea și creează emoții. Nu e oare teatrul acea artă care realizează prin ficțiune un dialog perpetuu cu realitatea?”, se întreabă Eros P. Galvão și Alejandro Nuñez Flores, responsabilii cu concepţia artistică.
PROGRAM
Luni, 25 mai
Ora 19.00 – Sala Mare – SIX PIEDS SUR TERRE / ŞASE PICIOARE PE PĂMÂNT (Compania Lapsus, Franța)
Marți, 26 mai
Ora 19.00 – Sala Mare – CORDES / SFORI (Compania Alexis Rouvre, Belgia)
Ora 21.30 – Piața Ferdinand (spectacol în aer liber, pe scena mobilă) – BUNO CIRCUS SOLO (Aruspice Circus, Franța)
Vineri, 29 mai
Ora 21.30 – Piața Ferdinand (spectacol în aer liber, pe scena mobilă) – GIGANTEA (Compania „Les Trois Clés”, Paris, Franţa)
Citiți principiile noastre de moderare aici!