Dintre ofertele apărute în ultima vreme pe site-ul mobilităţii europene – Eures – ies în evidenţă cele provenite din ţările nordice: Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia. Şi nu doar pentru muncitorii necalificaţi ci, mai ales, pentru persoanele cu studii superioare. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de consilierul Eures de la AJOFM Bihor, Simona Burdean.
„Dacă în urmă cu un an doi majoritatea ofertelor erau pentru munca în agricultură, în ultima vreme ofertele sunt pentru persoane cu studii superioare, în mai multe domenii”, a declarat Simona Burdean.
Oferte
Astfel, ultimele oferte de muncă provin din Norvegia şi Finlanda. În Norvegia este nevoie de ingine producţie în domeniul industriei auto, dar şi pentru un director testare şi validare în doemniul producerii de senzori de combustibil şi de temperatură pentru autovehicule, în industria navală, agricolă şi în construcţii. Altă ofertă este pentru inginer electronist hardware, iar alta pentru senier project manager în industria navală.
Speologii şi geofizicienii în exploatare sunt, de asemenea, căutaţi în Norvegia. Angajatorii îi ajută pe cei selectaţi la găsirea unei locuinţe, dar şi la aducerea familiei în Norvegia. Semn că angajarea este pe durată lungă. Salariile oferite sunt consistente, ajungând în unele cazuri la 81.000 de euro brut pe lună. „De obicei, una dintre condiţiile de bază pentru cei care aplică pentru unul dintre aceste posturi este cunoaşterea limbii engleze, scris şi citit”, precizează Simona Burdean.
Dar nu doar persoanele cu studii superioare au trecere în ţările nordice, ci persoane cu alte calificări. Spre exemplu, tot în Norvegia sunt locuri de muncă pentru bucătari şi ajutor de bucătar. În Finlanda sunt ofertaţi şoferii de camion.
De ani buni, Danemarca solicită muncitori din România în agricultură.
„Probabil au observat că românii sunt harnici, îşi văd de treabă şi au experienţă în domeniile pentru care sunt selectaţi. Plus calificările acestora. Ceea ce denotă că în România se face şcoală”, este de părere consilierul Eures.
Pe de altă parte, Simona Burdean spune că nu există un feedback al celor care au plecat la muncă în străinătate. „Nu există o statistică a celor care au plecat la muncă şi au reuşit. Mai este câte unul care ne caută să ne mulţumească atunci când se întoarce în ţară, dar nimic oficial”, conchide Simona Burdea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!